Яструбина сова | Птиці Росії

Рекламний блок
Птиці » Яструбина сова

Ястребиная соваЦарство: Тварини (Animalia).
Тип: Хордові (Chordata).
Клас: Птахи (Aves).
Загін: Совообразные (Strigiformes або Striges).
Сімейство: Совині (Strigidae).
Вид: Сови яструбині (Surnia).
Вид: Яструбина сова (Surnia ulula).

Місця проживання

Ареал яструбиною сови - тайгова зона Євразії і Північної Америки. У Росії мешкає всюди. В Європі яструбина сова воліє жити в «стиглих» розріджених лісах з переважанням хвойних дерев. Реліктова європейська та північноамериканська тайга - ідеальне місце проживання цієї птиці. Сови люблять, коли до місць гніздування примикають річка або мохове болото.

Зовнішній вигляд

Яструбина сова відноситься до совам середньої величини, її вага коливається від 250 до 400 р. У неї світлі груди і черево з «яструбиним» малюнком. Невелика голова також нагадує яструбину, особливо розфарбуванням. На відміну від більшості сов у неї дуже різко позначений лицевий диск. Над дзьобом є чорна пляма. Спина бура з білими плямами, більш дрібними на голові. Хвіст довгий, пір'яних «вушок» на голові немає. Очі і дзьоб жовті.

Спосіб життя і біологія

Шлюбні крики яструбиних сов і їх парування відзначається вже в перші весняні тижні (Південна Фінляндія, Ленінградська область, Камчатка). Гнізда сова влаштовує на обломанных вершинах сухих ялинок чи сосен, іноді в дуплах, часом використовуються гнізда воронових птахів. Кладка дуже численна для сов, в гніздах може перебувати до 10 яєць. Насиджування у яструбиною сови починається з першого яйця, тому пташенята дуже разновозрастны. Насиджує головним чином самка, але іноді сідає на яйця і самець.

Цікавий факт

Яструбина сова - єдина з сов, яка веде не нічний, а денний спосіб життя. Саме тому зовні вона нагадує більше денних хижих птахів, ніж сов.

Занесена в Червону книгу Росії

Яструбина сова занесена в Червону книгу Тверській області. З 1978 року перебуває під особливою охороною в Московській області. У першому виданні Червоної книги Московської області (1998) була включена в Додаток 2 як вид, зниклий на гніздів'я. У ХХ столітті було відмічено сильне відступ південній межі ареалу на північ. Його причини поки не встановлені, вельми можливо, що зміна ареалу пов'язано із загальною зміною клімату. В даний час основними тривожними сову яструбину факторами є знищення старих лісів і осушення верхових боліт. Природний обмежувальний чинник - зменшення чисельності мишоподібних гризунів.

Рекламний блок

Додати коментар
Ім'я:*
E-Mail:
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *