Сірий кит - все про тварин


Одним з найдавніших ссавців на нашій планеті вважається сірий кіт (лат. Eschrichtius robustus). Він живе на Землі вже понад 30 мільйонів років і зберіг багато ознак своїх далеких наземних предків. Приміром, у сірих китів на морді є вібриси, їх голова рухлива, а шийний відділ хребта подовжений і має окремі хребці. Крім того, у них досить великі носові і тазові кістки.



flickr/Ethan Welty

Довжина тіла сірого кита 11-15 м (самки трохи більші за самців). Вага дорослих особин коливається від 15 до 35 т. У них відносно коротка голова, яка займає близько 20% всієї довжини тіла. Тулуб не таке струнке, як у смугастиків. Спинний плавець відсутній. На горлі є від 2 до 4 борозен, глибина яких досягає 5 див. Вони дозволяють збільшити ротову порожнину під час годівлі.




flickr/Tim Melling

Тіло сірого кита бурувато-сірого кольору, вкрай рідко зустрічаються чорно-бурі особини або навіть кити-альбіноси. На шкірі є багато світлих цяток, діаметром близько 10 див. В їх появі винні морські ектопаразити: китові воші і вусоногі рачки. Щоб від них позбутися, кити часто запливають в прісну воду, перекочуються в зоні прибою або спливають на поверхню, дозволяючи крачкам або чайкам скльовує їх з шкіри.



flickr/laheringer

У всьому світі відомо всього два отари сірих китів. Одне з них розмножується біля берегів Кореї і Японії, а влітку відпливає в Охотське море. На жаль, його чисельність стараннями людини була зменшена до 200-250 особин. У другого стада справи йдуть набагато краще: воно налічує понад 26 тисяч особин. Взимку всі вони проводять час у Каліфорнійській затоці, а влітку вирушають в Чукотське, Берингове моря або в морі Ботфорта.



flickr/Colin Kilpatrick

Цікаво, що з усіх ссавців саме сірі кити здійснюють самі тривалі сезонні міграції. Підраховано, що за рік один кит пропливає від 12 до 19 тис. км. Таким чином, за все своє життя (близько 40 років) він встигає «дістатися» до Місяця і назад.



flickr/laheringer

Крім того, він єдиний з усіх китів навчився годуватися близько самого дна. Після «трапези» на дні залишаються великі ями, глибина яких сягає 2,5 м. Разом з їжею кити зачерпують воду, мул і гальку, проціджуючи їх через китовий вус. Цікаво, що для цього вони нахиляються на праву сторону (рідко навпаки). Тому китовий вус з правої сторони завжди більш стертий, чим з лівою.



flickr/photo Bee1

Сірі кити настільки люблять мілководдя, що часом забувають поплисти під час відливу назад в океан. На щастя, така забудькуватість їм анітрохи не шкодить: кити спокійно чекають припливу і разом з ним йдуть у відкрите море.



flickr/egoscribo

У жовтні сірі кити відправляються до теплим мілководним затоках. Щодня вони проходять близько 120 км вздовж узбережжя. Вже в грудні-січні мандрівники прибувають на місце, щоб приступити до розмноження. Першими сюди добираються вагітні самки, пологи яких вже зовсім близько. Коли на світ з'являються новонароджені, матері намагаються тримати їх на мілководді, адже сюди не можуть дістатися голодні косатки або великі акули.



flickr/Tony Wu Underwater Photography

При появі на світ кит важить вже 650-800 кг при довжині тіла від 3,6 до 5,5 м. Він годується материнським молоком до 6 чи 7 місяців. Матері безстрашно захищають своїх малюків: відомі випадки, коли самки кидалися на човен з людьми, бажаючи врятувати своїх дитинчат. Після міграції на північ молодий кіт стає самостійним, однак статевої зрілості вона досягає тільки до 7 або 8 років.


Додати коментар
Ім'я:*
E-Mail:
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *