Малі султанки - все про тварин


Малих султанок (лат. Porphyrio martinicus), що мешкають в тропічних районах Центральної Америки, на півночі південноамериканського континенту і в декількох штатах на південному сході США, часто називають болотними курками. Справа в тому, що ці невеликі птахи з родини пастушкових воліють вологу місцевість і селяться на берегах великих боліт з густою соковитою рослинністю.



flickr/barloventomagico

Довгі яскраво-жовті ноги малих султанок дійсно схожі на курячі, а їх міцні пальці з гострими кігтями чудово пристосовані до лазіння по стеблах болотних рослин і чагарників. Лазити по майже вертикальним стеблах у малих султанок виходить набагато краще, ніж літати. В повітрі вони виглядають незграбно, літають повільно, зі звисаючими ногами, і на невеликі відстані.




flickr/cuatrok77

Малі султанки всеїдні і з апетитом поглинають будь-що попалася на очі їжу – будь то насіння, листя, фрукти або жаби. З не меншим задоволенням поїдають вони виловлену в болоті рибу, черв'яків, павуків і равликів, часто розоряють пташині гнізда і навіть поїдають пташенят.



flickr/Betty Vlasiu

Гнізда для свого майбутнього потомства малі султанки будують на купинах, так, щоб вони були повністю оточені водою. У це плаваюче споруда вони відкладають від п'яти до десяти жовтуватих яєць з темно-коричневими цятками.



flickr/mazama973

протягом 25-35 днів самка висиджує яйця, зрідка підкликаючи самця на підміну. Пташенята з'являються на світ майже одночасно, всі вони покриті чорним пухом і ще не вміють літати. Через кілька днів малюки залишають гніздо – частина з них слід за батьком, решта за матір'ю, а через два місяці стають на крило.


Додати коментар
Ім'я:*
E-Mail:
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *