Західна паротия - все про тварин


Нова Гвінея — справжній рай для райських пташок: тут живуть близько 38 видів рідкісних пернатих. І хоча їх ареал сильно обмежений, віддаленість основних точок цивілізації робить їх існування безтурботним і щасливим. Є серед них і західна паротия (лат. Parotia sefilata) — птах з ряду горобцеподібних, яка зустрічається в гірських лісах північно-західній частині острова. Найчастіше її можна побачити на півостровах Чендравасіх і Вандаммен.



flickr/Kumar Yadav

Це середня за розміром птах з довжиною тіла близько 33 див. У неї сильний і гострий дзьоб, прямий короткий хвіст і середні за обсягом крила. В оперенні обох статей присутній легкий металевий блиск, хоча в цілому по забарвленню самець і самиця сильно різняться між собою.




flickr/Marek Stefunko

Наряд самки скромний і непоказний: неяскраві коричневі пір'я. У самців чорне оперення, похмурість якого розбавляється райдужним золотисто-зеленуватим плямою на грудях. У районі шиї є сріблясті пір'ячко трикутної форми, які утворюють своєрідний віночок. Однак головним своїм прикрасою самець західної паротии вважає шість довгих пір'я, розташованих над очима, на три штуки з кожної сторони. Саме їх він демонструє під час шлюбних ігор.



flickr/Marek Stefunko

Про розмноження західної паротии мало що відомо. Довгий час навіть вважалося, що у всіх райських пташок немає лапок, оскільки вони ніколи не опускаються на грішну землю. Літають собі в небі і харчуються казковим нектаром. Як розмножуються? Та дуже просто: самка влаштовує гніздо у самця на спині і висиджує яйця прямо в польоті. (Хотілося б на це подивитися).



flickr/Marek Stefunko

Плутанина сталася в далекому 1522 році, коли в Європу повернувся єдиний з чотирьох кораблів великого Магеллана. Вижили матроси привезли з собою шкурки райських пташок, позбавлені кісток і лапок. Скільки б вони не твердили, що кінцівки у птахів все-таки є, люди їх ніби не чули. Набагато простіше повірити в красиву казку.


Уявляєте, як здивувався Рене Лессон (французька судновий лікар), коли в 1824 році він опинився в Новій Гвінеї і на власні очі побачив знаменитих райських пташок. З ногами! Стрибали собі по гілках дерев і у вус не дули.



flickr/Marek Stefunko

Була серед них, напевно, і західна паротия. На жаль, віддаленість місць її існування не дозволяє отримати точні відомості про її звички і звички. Відомо тільки, що самці і самки не утворюють постійних пар. У період розмноження біля однієї самки збирається кілька самців, кожен з яких намагається якомога вигідніше продемонструвати свої прекрасні довгі пір'я. Підкоривши одну даму серця, вони, без докорів совісті, переходять до наступного.



flickr/Marek Stefunko

Гнізда у вигляді глибокої тарілки самка будує сама і поміщає його на дереві. Вона відкладає туди одне яйце (рідше два, і зовсім уже рідко три), висиджує його і вигодовує пташенят без будь-якої допомоги від недолугого татуся. Втім, що вже тут поробиш — у дикій природі таке часто трапляється. Зате самці встигають за один сезон подарувати життя безлічі нащадків.



Харчуються західні паротии інжиром і фруктами. Цікаво, що вони внесені у Червону Книгу МСОП, полювання на них заборонено, і при цьому їх чисельність висока настільки, що статус виду викликає найменші побоювання.


Додати коментар
Ім'я:*
E-Mail:
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *