Горбатий кит - все про тварин


Коли величезний горбатий кит (лат. Megaptera novaeangliae) шумно вистрибує з води, а потім з гуркотом падає назад, його важко не помітити. Горбаті кити, яких також називають длиннорукими полосатиками або горбачами, дуже люблять весело проводити час. Вони допитливі і грайливі, а поруч з ними завжди повно бризок і піни.



flickr/JacksonWong

Але не варто думати, що шумлять вони виключно заради розваги. Найчастіше таким способом горбачі полюють: плавають по колу, сильно б'ючи хвостом об воду, а потім поїдають оглушенную і перелякану рибу. Іноді горбаті кити швидко йдуть під воду, створюючи там своєрідну зону турбулентності. Досягнувши дна, вони різко піднімаються на поверхню, широко розкриваючи пащу і захоплюючи видобуток.




flickr/Images Cornforth

Час від часу длиннорукие полосатики полюють спільно. Для цього вони збираються в коло, оточуючи зграйку рибок, і за допомогою своїх довгих плавників піднімають значну піну, не даючи жертвам вибратися з пастки. Потім кожен із ловців по черзі пірнає і виловлює видобуток. Також горбачі люблять затримувати дихання і йти під воду, видихаючи повітря. Навколо них створюється хмара дрібних бульбашок, які збивають з пантелику жертв і маскують хитрого мисливця.



flickr/Images Cornforth

Такі різноманітні способи полювання допомагають горбатим китам вгамувати свій величезний апетит: в день одному такому велетню потрібно півтонни їжі. Їдять горбачі дрібних ракоподібних, стайную рибу, а також головоногих молюсків. Цікаво, що від'їдаються вони тільки в місцях зимівель, а під час міграцій та розмноження зовсім не звертають уваги на їжу.



flickr/Images Cornforth

Довжина тіла довгорукого смугастика може досягати 18 м, хоча частіше зустрічаються 14-метрові самки і 13-метрові самці. Середня вага варіює від 30 до 40 т (максимум 48 т). Горбатого кита легко відрізнити за довгим грудним плавникам, своєрідною формою спинного плавця, нерівному краю хвостового плавця, а також за наявності великих бородавок на рыле. Кожен представник має власну забарвлення, що дозволяє відрізнити одного горбача від іншого.



flickr/Images Cornforth

Це досить повільні тварини, середня швидкість яких всього 13-15 км/ч. Саме тому на їх тілі так затишно різним зовнішнім паразитам, начебто китових вошей або усоногих рачків. Щоб позбавитися від них, горбачі часто вискакують з води і з силою вдаряються об її поверхню. Часто у цей момент можна почути їх знамениті пісні.



flickr/Images Cornforth

Цікаво, що співають лише самці. При цьому самки, хоча і можуть видавати різні звуки, в вокальних вправах помічені не були. Пісня самця може тривати від 6 хвилин до півгодини. Згідно з останніми дослідженнями, вона складається з коротких фраз і навіть пропозицій, чим дуже нагадує людську мову.



flickr/Gregory «Slobirdr» Smith

кити Співають поодинці або хором, при цьому найчастіше самці займаються вокалом після того, як приєднуються до самок з дитинчатами. Точна роль пісень невідома, проте досить часто вони закінчуються бійками між самцями-суперниками за самку.



flickr/Lacewing!

До речі, самці можуть битися скільки завгодно, але право спарювання не отримує переможець, а той, який сподобався дамі. Вагітність після цього триває 11-11,5 місяців і закінчується народженням 4,5-метрового малюка вагою від 700 до 2000 кг. Кит харчується материнським молоком до 10-11 місяців, хоча вже півроку пробує полювати самостійно.



flickr/Images Cornforth

Статевозрілими горбачі стають в 5-6 років, але повністю виростають лише до 13-18 років. Тривалість їх життя може досягати 40-50 років.


Додати коментар
Ім'я:*
E-Mail:
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *