Пінгвіни Аделі - все про тварин


Пінгвіни Аделі (лат. Pygoscelis adeliae) названі на честь дружини французького дослідника Дюмона-Дюрвиля.



flickr/Mary Bomford

І не даремно адже у них таке людське назва — ці представники роду антарктичних пінгвінів іноді й справді дуже схожі на людей. Смішна хода, деякі звички і спосіб спілкування один з одним — все це нагадує вируючу життя в колі величезної родини.




flickr/markren

Багатотисячні колонії пінгвінів Аделі можна зустріти на узбережжі Антарктиди, а також на прилеглих до неї Південних Шетландських і Оркнейських островах. Ареал гніздування виду обмежений 60 градусами південної широти, північніше яких ці пингвинообразные зустрічаються рідко.



flickr/Eleanor Briccetti

Довжина тіла пінгвінів Аделі близько 70 см, середня вага 6 кг Живіт білий, спина і голова чорні, виключаючи світлу область навколо очей. Ці нелітаючі птахи надзвичайно довірливі і зовсім не бояться людей. Однак при необхідності люто захищають власну територію і навіть можуть напасти.



flickr/RecapWhenNotInUse

Похмуру полярну ніч, яка у Південній півкулі триває з квітня по жовтень, пінгвіни Аделі проводять у морі, віддаляючись від місць гніздування на 600-700 км. Тут вони відчувають себе чудово: віртуозно плавають і пірнають, від душі " наїдаючись крілем, адже в шлюбний період їм довгий час доводиться голодувати.



flickr/jc_on_vacation

На початку жовтня птахи вирушають до своїх постійних гнізд. На суші в цей час, прямо скажемо, не курорт: температура повітря тримається на позначці -40 градусів, а пориви вітру 60-70 м/с і зовсім збивають з ніг. Пінгвіни йдуть групами, а іноді і повзуть на череві, рухаючись довгою вервечкою, що складається з десятків, а то і тисяч особин.



flickr/markren

Біля торішнього гніздового ділянки вони зустрічаються зі своїми постійними партнерами. Першим ділом потрібно привести в порядок ветхе за зиму житло і прикрасити його парою-трійкою симпатичних камінчиків.



flickr/Mary Bomford

Ось тут-то і починається серед пінгвінів Аделі справжня війна за будматеріали: сусіди без докорів совісті крадуть один у одного і навіть іноді торгують собою, щоб отримати бажане.



flickr/dburren

Тут вже не до їжі і пінгвіни "постять", навіть якщо зовсім поруч є відкрита вода. Після закінчення воєнних дій» досвідчену пару легко відрізнити за особливо упорядкованого 60-70-сантиметровому гнізда, що складається з великого числа каменів.



flickr/mgsbird

Нарешті, пристрасті навколо житлового питання затихають і самки зносять по 2 яйця, висиджуванням яких перші 2-2,5 тижні займаються самці. Їх партнерки в цей час від'їдаються в море, щоб потім на 3-12 днів змінити своїх благовірних.



flickr/Liam Quinn

Пташенята з'являються на світ, коли погода вже не так лютує. Перший час вони ховаються в ногах у батьків, потім просто стоять поруч з гніздом, притискаючись до мами або тата тільки під час буранів.



flickr/Eleanor Briccetti

Трохи пізніше вони починають грати з сусідськими дітлахами, збираючись в галасливі компанії по 10-20 особин. Батьки безпомилково знаходять власних карапузів і годують їх, проганяючи всіх інших.



flickr/mgsbird

Після першої линьки малюки змішуються з дорослими. У лютому-березні вони першими покидають місця гнездовок. Більш старші пінгвіни також йдуть після линьки, яка триває у них близько двох тижнів. Весь цей час птахи нічого не їдять, так як не можуть перебувати в морі. Однак вони легко переживають вимушений піст, адже попереду їх чекає півроку плавання в улюбленому океані.


Додати коментар
Ім'я:*
E-Mail:
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *