Чорний какаду - все про тварин


Чорний какаду (лат. Probosciger aterrimus) — дуже красивий і імпозантний представник сімейства какаду зі своєрідним характером. Він водиться в північній частині Австралії, Нової Гвінеї, а також на відокремлених прилеглих тропічних островах. Зустрічається у високостовбурних лісах або в саванах, але тільки за умови, що там досить високих дерев.



flickr/Maxime Thue

Чорний какаду чимось схожий на великого ворона, якого помилково приробили голову папугу. Причому подібність виражається не тільки в кольорі пір'я, але і в довжині тіла, яка у какаду в середньому 70-80 см. Довжина хвоста папугу близько 25 см, вага 0,6-1 кг




flickr/loroparque

Проте при погляді на його голову з вічно піднесеним чубком з довгих вузьких пір'я, відразу стає зрозуміло, що це самий справжній какаду. Тільки чорний. Дзьоб у нього досить великий та потужний, його довжина у самців зазвичай не менше 9 див. З його допомогою папуга запросто справляється з будь кліткою, з легкістю перекушуючи 4-5-міліметрову металеву сітку.



flickr/loroparque

Забарвлення какаду чорно-грифельної з майже непомітним зеленуватим відтінком. Дзьоб чорний, лапи сірі, зморшкуваті щоки і позбавлені пір'я. Їх колір в звичайному стані м'ясисто-рожевий, але при порушенні або переляку він стає яскраво-червоним.



flickr/loroparque

Чорні какаду селяться поодинці або невеликими групами. У харчуванні вони дуже вибагливі, тому вигодувати спійману в дикій природі птицю дуже складно. Найбільше ці папуги люблять горіхи канарського дерева, хоча іноді їдять і насіння евкаліпта, акації, фігових дерев або дістають з-під кори личинок комах.



flickr/loroparque

Голос чорного какаду складно назвати мелодійним. Навіть коли папуга спокійний, він видає скрипучі і різкуватий звуки. А вже якщо він збуджений, то його крики стають пронизливими, хрипкими і неприємними.



flickr/joaqimselest

Гніздо чорні какаду будують в просторих дуплах дерев на висоті не менше 10 м. Глибина їх житла повинна бути 40-200 см, а діаметр від 18 до 80 див. Звичайно, знайти відповідне місце не так вже просто. До того ж його доводиться постійно охороняти від конкурентів: інших птахів, рептилій або навіть бджіл. Для цього самець у період розмноження стукає палицею по порожньому стовбурі, попереджаючи всіх про те, що він тут хазяїн.



flickr/rogersmithpix

Дно вистилають гнізда птахи жеваными гілочками верби, евкаліпта, акації або бамбука. Як правило, в кладці всього одне яйце, проте піклуються про нього обоє батьків. Спочатку вони по черзі насиджують його протягом місяця, а потім годують вилупився пташеня.



flickr/Fanni Ichwan

Вага новонародженого малюка не більше 18 м, але вже через місяць його маса наближається до позначки в чверть кіло. У віці 2,5-3 місяці він вже вилітає з гнізда, але батьки продовжують підгодовувати його до 4-5 місяців. Статевозрілим він стане в 7-8 років і до 30-40 років буде щорічно виховувати своїх пташенят.



flickr/StefanKoeder

Чорних какаду дуже рідко тримають як домашніх улюбленців. Причина — їх своєрідний раціон і поганий характер. Щоб не довелося гірко пошкодувати про колись зробленому виборі, варто вибирати ручного пташеня, якого вивели в розпліднику, і виховувати його з усією строгістю. У світі існує три підвиди чорних какаду, які трохи відрізняються між собою розмірами.


Додати коментар
Ім'я:*
E-Mail:
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *