Каліфорнійський чубатий перепел - все про тварин


Каліфорнійський чубатий перепел (лат. Callipepla californica), якого також називають каліфорнійської куропаткой, — невеликий птах з сімейства зубчатоклювых куріпок. Мешкає на західному узбережжі Північної Америки від півдня Каліфорнії до південно-заходу провінції Орегон. Крім того, ці красиві пташки завезені на Гаваї, в Чилі, Аргентину та Нову Зеландію, де успішно освоюють нові простори.



flickr/Jerry Ting

Каліфорнійські чубаті перепела живуть на посушливих луках і відкритих просторах з густими, високими чагарниками на висоті до 2,5 тис. метрів над рівнем моря. Можуть селитися і недалеко від людини, якщо вподобана їм місцевість знаходиться поруч з відповідним водоемчиком, де вони зможуть вгамувати спрагу.




flickr/Jerry Ting

Харчуються ці курообразные насінням трав, іноді їдять плоди дерев, їх насіння, а також різних дрібних членистоногих. Активні в світлий час доби, вночі сплять на деревах. Вдень більшу частину часу проводять на землі, їх дуже важко змусити піднятися в повітря. Каліфорнійські перепела згадують про власних крилах лише в моменти небезпеки, коли вони можуть перепархивать на невеликі відстані.



flickr/Maggie.Smith

Головною відмінною рисою чубатого перепела є невеликий чубчик на голові, що складається з 2-10 (частіше 4-6) суджених у підстави і розширений на кінці пір'я, які у дорослих птахів загнуті вперед. Причому такий головний убір носять як самці, так і самки, тільки у останніх він виглядає трохи скромніше.



flickr/Larry Hamrin

Взагалі самці трохи відрізняються від самок. У них жовтувато-білий лоб, над яким до потилиці тягнеться тонка біла смужка. Темно-коричневе тім'я підкреслено чорною смугою, а підборіддя чорні, нижня частина щік і горло окреслені білим півмісяцем. Дзьоб також чорний, а от ноги свинцево-сірі.



flickr/Walter Baliero C.

Оперення на спині, грудях, животі і хвості у обох статей схожі, тільки самці трохи яскравіше. Груди і шия у каліфорнійських чубатих перепелів блакитно-сірі, з боків є тонкі поздовжні білі смужки. Черево та підхвістя нагадують, що ці птахи належать до роду лускатих перепелів: на жовтувато-коричневому тлі є чорний лускатий малюнок.



flickr/Alan Vernon.

У молодих особин цей малюнок відсутній. Крім того, пір'я на чубку коротше і не мають білої окантовки, як у дорослих птахів. Довжина середнього за розміром каліфорнійського перепела коливається в районі 25-27 см, крила — 11 см, хвоста — 9 див.



flickr/brodmann's 17

В холодну пору року чубаті перепела живуть великими групами і всі разом шукають собі їжу, а до весни розпадаються на пари. Вже на початку березня самці починають токувати: вони розправляють крила і стрибають перед самками з розчепіреними пір'ям на грудях, при цьому голосно кричав «Кааах, кааах!». Так продовжується до тих пір, поки самка не поступиться цього активного натиску і не погодиться на спаровування.



flickr/SidPix

Гніздо мати влаштовує прямо на землі. Для цього вона риє невелику ямку і вистилає її м'якими сухими травинками. В одній кладці зазвичай від 10 до 14 темно-коричневих з цяточками яєць, з яких приблизно через 22 дні вилуплюються маленькі, вкриті пухом птенчики.



flickr/NDomer73

Батько під час насиджування охороняє гніздо і попереджає про появу хижака. У разі загибелі самки він може навіть зайняти її місце і самостійно висидіти пташенят. Вже в 4 тижні перепелята йдуть від батьків і утворюють власні невеликі зграйки.


Додати коментар
Ім'я:*
E-Mail:
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *