Андський скельний півник - все про тварин


Андський скельний півник (лат. Rupicola peruviana), званий інакше перуанським, водиться в Андах, населяючи схили ущелин, вологі тропічні ліси і долини річок Болівії, Перу і Венесуели. Наявність гірській місцевості для цієї різновиди птахів є принциповим, оскільки селяться андські півники виключно серед скельних порід, облаштовуючи там свої гнізда.



flickr/San Diego Shooter

Почасти до гніздування серед каменів їх змушує екстравагантна зовнішність і вогненно-яскраве оперення. Крім насиченої оранжево-червоного забарвлення тіла і контрастують з ним антрацитно чорних (з вкрапленням сірого) крил з хвостом, скельні півники можуть похвалитися високим пухнастим чубчиком-ірокезом, що доходить до самого дзьоба.




flickr/Bill Bouton

Компактне тіло завдовжки близько 35 см, сильні лапи, міцний дзьоб, яскраве оперення і колоритний гребінь – так виглядає андський скельний півник, не випадково обраний перуанським національним символом. До речі, курочки, ніби на противагу ефектним самцям, виглядають гранично скромно.



flickr/SantaLuciaEcuador

через викликає забарвлення цим пташкам доводиться бути постійно напоготові, ховаючись від гострого погляду орлов з яструбами і міцних зубів ягуарів з пумами. Небезпека для андських півників представляють і інші дикі звірі, тому ховатися прикметними птахам доводиться дуже майстерно.



flickr/Bill Bouton

І їм це вдається – яскраво полум'яніють чубчики лише зрідка попадаються на очі. Але якщо побачити андського півника непросто, то почути видаються цими птахами звуки можна частенько, і особливо гамірно і багатоголосо стає під час виконання шлюбного ритуалу.



flickr/tlc_enigma

В цей період півники скупчуються на масштабному відкритій ділянці, де кожен розчищає для себе власний простір. Ні-ні, жодних півнячих боїв самці не влаштовують: завоювання симпатії курочок проходить мирно і безкровно.



flickr/Pia's birdseye view

Курочки на цьому шоу виступають глядачками: вони спостерігають за всім, що відбувається, з комфортом влаштувавшись на гілках чагарників навколо токовища. Звільнивши територію від сміття, півники беруться за справу: злегка піднявши крила і розпустивши віялом хвіст, вони гордо крокують, демонструючи потенційним нареченим всі достоїнства своєї зовнішності. Ходьба супроводжується гучним похрюкиванием.



flickr/birthrightearth

Трапляється, що самки зі своїх спостережних постів підбадьорюють претендентів гучними криками, після чого натхненні півники хрюкають, трясуть чубчиками та клацають дзьобами вдвічі енергійніше.



flickr/Francisco Piedrahita

Однак після спарювання самці втрачають всякий інтерес до обраницям і легко можуть відправитися на пошуки нової подруги. Ці птахи не створюють постійних пар, тому подібна поведінка є показником норми. Так що споруджувати глиняне гніздо серед ущелин скель і вирощувати потомство курочка доводиться в гордій самоті.



flickr/San Diego Shooter

Оскільки далеко не всі місця підходять для гніздування, то нерідко трапляється, що самки влаштовують гнізда по сусідству. Кладка звичайно складається з двох яєць зеленуватого кольору, на висиджування пташенят відводиться близько місяця. З'явилися на світ дитинчат самка годує жучками, личинками та іншими комахами, тоді як меню дорослих птахів складається переважно з соковитих плодів та іншої рослинної їжі.


Додати коментар
Ім'я:*
E-Mail:
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *