Траурний какаду Бенкса - все про тварин


Траурний какаду Бенкса (лат. Calyptorhynchus banksii або Calyptorhynchus magnificus) — один з найбільш рідкісних і дорогих видів птахів, які утримуються в неволі. Зате, якщо вдасться дістати цього забавного папужку, насолоджуватися його суспільством можна все своє життя — ці птахи з сімейства какаду живуть більше ста років.



flickr/Jellibat

Назва виду дали на честь сера Джозефа Банкса — англійського натураліста, який жив у кінці 18-го — початку 19-го ст. Батьківщиною траурного какаду Бенкса вважається західна, північна і північно-східна Австралія. Тут птахи знаходяться під посиленою охороною, вивозити їх за межі континенту суворо заборонено. Однак, незважаючи на всі запобіжні заходи, ці красиві і розумні птахи знаходяться на межі зникнення.




flickr/CarlosSilvestre62

Траурних какаду можна зустріти в заростях манги, саванах, прибережних, гірських і тропічних лісах. Особливо люблять евкаліптові дерева, в кронах яких можна сховатися від пекучих променів сонця. На півночі Австралії птиці здійснюють сезонні міграції, на заході і півдні кочують з місця на місце в пошуках їжі.



flickr/ianmichaelthomas

В раціон траурних какаду Бенкса входять насіння, горіхи, плоди, злаки, квіти, нектар, ягоди, а також комахи і їх личинки. Здатні завдати істотної шкоди сільськогосподарським посівам, маючи особливу слабкість до кукурудзі та арахісу.



flickr/shelley90

Це досить великі папуги з довжиною тіла до 63 см і 24-сантиметровим хвостом. Вага птиці від 570 до 870 гр, довжина крила від 39 до 45 см, дзьоб і хохол короткі. Оперення самців повністю чорне, крім хвостових пір'їн, на яких є яскраво-червона смуга. Самки в основному коричнево-чорні, на голові, шиї та крилах у них багато жовтих плям, на хвості присутній червоно-помаранчева смужка. Дзьоб у самців темно-сірого кольору, у їх партнерок він значно світліше.



flickr/andygeek

Пари у жалобних какаду Бенкса формуються на всю їх довге життя. Сезон розмноження на півночі Австралії триває з березня по вересень, на заході і південному заході — з липня по жовтень. Глибокі, двометрові гнізда птахи влаштовують у дуплах дерев, які ростуть по берегах річок. Дно вистилається м'якої деревної потертю або размягченными жеваными гілками. У кладці може бути від 1 до 2 яєць, але виживає тільки одне пташеня. Висиджуванням, яке триває близько місяця, займається самка, а її чоловік весь цей час здобуває для неї їжу.



flickr/Joanne-V

Через 75-96 днів після вилуплення пташеня обзаводиться власним оперенням, але батьків залишати не поспішає. Ще чотири місяці мама і тато підгодовують його і вчать іншим необхідним премудростям, після чого він приєднується до зграї. Статевої зрілості вона досягає в 4-5-річному віці.



flickr/Jellibat

Траурні какаду живуть великими зграями. Ніч проводять на деревах, з першими променями сонця відлітають на водопій, а потім вирушають на пошуки їжі. Коли стає особливо жарко, ховаються в тіні дерев, щоб потім знову полетіти за кормом. Зустрічі з людиною в дикій природі намагаються уникати, проте в неволі дуже прив'язуються до господаря і здатні без кінця розважати його своїми веселими витівками. Ці папуги обожнюють відкривати різні замки і замочки, тому на клітку рекомендується повісити навісний замок.


Додати коментар
Ім'я:*
E-Mail:
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *