Вусата синиця - все про тварин

Вусата синиця (лат. Panurus biarmicus) живе в середній смузі Європи і Азії, зустрічаючись від узбережжя Атлантичного до берегів Тихого океану. Вона водиться в очеретяних заростях, за межі яких виходить лише лютої зими в період вимушених кочівель при нестачі корму.



flickr/Zoltan Gyori

Це дуже приваблива маленька пташка з довжиною всього тіла 14-16 див. У самців від очей і дзьоба тягнуться вниз два своєрідних чорних усика клиноподібної форми, завдяки яким синиці і отримали свою назву. Верх їх голови і шия блакитно-сірого кольору, спинка і хвіст жовто-коричневі, крила коричнево-чорні з білими поздовжніми смугами. Низ тулуба і нижня частина хвоста білі, з легким рожевим відливом.




flickr/Howard's Flickr Birdspot.

Самки, як і годиться жінкам, вусів не носить. У них рудувата голова і світле, коричнево-жовте пір'я. Молодь за забарвленням схожа на самок, тільки пір'я у неї трохи світліше — вони швидше бежево-жовтого відтінку. Крім того, у хвості є чорні області, а серединка тіла прикрашена темною смужкою.



flickr/Steve Greaves

Живуть бородатки зграйками, чисельність яких піддається сильним коливань. Під час суворої зими в тій чи іншій місцевості може загинути вся популяція, проте вже наступної весни їх місце займуть нові, перекочували сюди птиці. Виживаність тієї чи іншої зграйки безпосередньо залежить від її розміру, так як у синиць існує один-єдиний спосіб переносити холод: вони ночують, тісно притулившись один до одного.



flickr/Martha de Jong-Lantink

Їх раціон складається з комах, павучків і насіння різних рослин. Цікаво, що влітку вусаті синиці воліють тваринну їжу, а узимку переходять на рослинну. Вони дуже люблять чистити один одному пір'ячко, за чим їх і можна застати під час післяполудневого відпочинку.



flickr/Giuss95

Це дуже активні і веселі пташки, голосок яких часто можна почути вранці або ввечері. Співу, як такого, у них немає — їх «розмова» складається з коротких повторюваних звуків «чвиинь-чвиинь-чвиинь» або дзвінких «дзьее-дзьее-дзьее», а іноді й уривчастих «прьрьрь».



flickr/Howard's Flickr Birdspot.

Однак під час токування самець приваблює партнерку не красивим голосом, а яскравим шлюбним убранням, яке він демонструє їй з усіх сторін. Робити йому це випадає лише раз в житті, так як бородатки формують постійні, нерозлучні пари.



flickr/Howard's Flickr Birdspot.

Вусаті синички виводять пташенят двічі на рік. Для цього підстави очерету поруч з водою вони будують гнізда у вигляді глибокої чашки. Його стінки складаються з торішнього очерету, а дно вистилається мітелками все того ж очерету.



flickr/Peter Warner.

Самка відкладає від 5 до 7 крихітних білих яєць, прикрашених бурими цятками. Їх насиджування, в якому беруть участь як мама, так і тато триває близько двох тижнів. Пташенята з'являються на світ зовсім маленькими і голими, тільки їх широко розкриті ротики, обведені червоними і жовтими смужками, добре помітні в гнізді.



flickr/wickwelsh

З-за свого незвичайного забарвлення їх дзьобики нагадують яскраві букети квітів — на небі розташоване червона пляма, всіяне білими крапочками, мова двоколірний, а краї дзьоба червоні або жовто-оранжеві. Але в природі все зроблено неспроста: така забарвлення стимулює батьків посилено займатися пошуками їжі.


Додати коментар
Ім'я:*
E-Mail:
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *