Носач - все про тварин

Носач, або Кахау (лат. Nasalis larvatus) – це мавпа, широко поширена тільки в одному невеликому районі земної кулі – долини і побережжя острова Борнео. Носач відноситься до сімейства мартишкових тонкотелых мавп і отримав свою назву завдяки величезному носі, який є відмітною ознакою самців.



flickr/lesandsunnie

До цих пір не вдалося встановити точне призначення такого великого носа, але, очевидно, його розмір грає роль при виборі партнера для спаровування. Шерсть у цих мавп жовтувато-коричнева на спині і біла на череві, кінцівки і хвіст пофарбовані в сірий колір, а особа не вкрите шерстю зовсім і має досить яскравий червонуватий, а у дитинчат – блакитний відтінок.




flickr/Austin King

Розмір дорослої носача може досягати 75 см, якщо не враховувати хвіст, і вдвічі більше – від носа до кінчика хвоста. Середня вага самця 18-20 кг, самки важать практично вдвічі менше.



flickr/Austin King

Ці примати воліють вологу лісисту місцевість, і період їх активності доводиться на денний час. Вночі та рано вранці вони сплять, але з першими променями сонця і до заходу вони проводять весь день у більш ніж активної діяльності, і найбільш активні вони ввечері, перед заходом сонця.



flickr/Austin King

Практично ніколи не віддаляючись від води, носачі славилися чудовими плавцями, які можуть долати під водою понад 20 метрів. На відкритому мілководді тропічних лісів носачі пересуваються, як і більшість приматів, на чотирьох кінцівках, але в диких заростях мангров (так інакше називаються тропічні ліси острова Борнео) вони ходять на двох ногах, практично вертикально.



flickr/Austin King

Крім людини і гібона, тільки носачі можуть пересуватися на двох кінцівках протягом відносно довгого часу. Носачі живуть досить великими групами, до 3 особин. Це можуть бути як суто чоловічі групи, так і гареми.



flickr/Austin King

При досягненні статевої зрілості, у віці 5-6 років, самці відокремлюються від групи і шукають собі нову зграю. Харчуються носачі переважно фруктами і їстівними листям, іноді – квітками з солодким нектаром.



flickr/aFrIcanSH


Додати коментар
Ім'я:*
E-Mail:
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *