Кучерявий пелікан - все про тварин

Кучерявий пелікан (лат. Pelecanus crispus) — великий перелітний птах із сімейства пеліканячих. В народі він отримав просте і смішне прізвисько – баба або баба-птиця. Він трохи більше рожевого пелікана і відрізняється від нього забавними «кучериками» на голові та шиї, які утворюються з довгих і закручених пір'я.



flickr/odespoti

Довжина його тіла 1,8 м, а розмах широких крил нерідко досягає двох метрів. Політ кучерявого пелікана величний і красивий. Часто він ширяє в повітрі, зігнувши шию й уклавши голову на спину. У нього дуже великий і важкий дзьоб довжиною від 38 (самки) до 51 см (самці), тому літати з прямою шиєю йому дуже складно. Навіть плаваючи на поверхні води, пелікан намагається поберегти шию і зручно розташувати голову на плечах.




flickr/JuZa — The Seeker

Зате йому дуже просто ловити рибу — досить опустити голову під воду і зібрати видобуток у свій величезний дзьоб. Правда, спочатку потрібно дочекатися, щоб риба підпливла до самої поверхні, так як кучерявий пелікан ніколи не пірнає — його пір'я дуже швидко намокають. Коли птах плаває, вона намагається сидіти якомога вище, піднявши крила і не даючи їм промокнути. Час від часу вона віджимає дзьобом пір'я.



flickr/Finnature Bird Photography — Nature Photography

З води злітає легко, з силою відштовхуючись від неї перетинчастими лапами. З землі піднімається важче — для цього пеликану доводиться навіть кілька разів підстрибнути. А вже якщо горловий мішок переповнена рибою, то і того складніше. Може сісти на гілку дерева, як баклан, обхопивши сук пальцями ніг.



flickr/Gitzo S. A.

Гніздиться в дельтах річок, у низинах і на важкодоступних зарослих озерах з рясною рослинністю і великою кількістю риби. Якщо врахувати, що одна птах з'їдає 1,5-2 кг риби на день, то останній пункт особливо важливий. Саме ненажерливість кучерявого пелікана і стала причиною його війни з рибалками. У багатьох місцях чисельність популяцій значно скоротилася, а з деяких місцевостей він зник зовсім — позначився відстріл дорослих птахів і збір їх яєць, а також освоєння земель людьми. Зараз вид внесений до Червоної Книги МСОП з позначкою «уразливий».



flickr/Gitzo S. A.

Зимує кучерявий пелікан в Китаї, Індії, по берегах Перської затоки, а також у Єгипті та Іраку. Ранньою весною прилітає на звичні місця гнездовок. Незважаючи на те, що ареал у нього досить великий — від Балканського півострова до Монголії — він більше нагадує маленькі мозаїчні області. В Росії його можна побачити на узбережжі Азовського моря, в Кубанських плавнях, в Заволжя і Каспійського моря.



flickr/Finnature Bird Photography — Nature Photography

Кучеряві пелікани створюють постійні пари. Гніздо будує самка, однак самець старанно носить для нього матеріал (гілочки, траву, камені і палиці), підлітаючи до неї деколи по 20-40 разів за день. Самки не надто утруднюються — їх творіння скоріше нагадує неряшливую купу діаметром 1-1,5 м, що складається з усього того, що здобув самець, і скріплену пташиним польотом.



flickr/Finnature Bird Photography — Nature Photography

У кладці зазвичай до чотирьох яєць. Пташенята вилуплюються через 40 днів насиджування, яке починається відразу після відкладання першого яйця. Малюки мають відмінний апетит: при вигляді батьків у гнізді починається метушня і штовханина, супроводжувана глухим ревом. 2 місяці вони важать вже 9,2 кг, а ще через пару тижнів стають на крило. Батьки відводять їх до найближчої водойми і вчать ловити рибу.



flickr/firebird_kate

наприкінці осені чи навіть на початку зими вся родина разом з іншими сім'ями кучерявих пеліканів відлітає на південь.


Додати коментар
Ім'я:*
E-Mail:
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *