Дрил - все про тварин

Дрил (лат. Mandrillus leucophaeus) — узконосый представник загону приматів, що живе в Камеруні, на південно-сході Нігерії і на острові Биоко. За зовнішнім виглядом нагадує свого близького родича мандрила, який забув нанести макіяж. Особа дрила практично позбавлена волосся, передня частина помітно подовжена, а вздовж носа розташовані кісткові борозни. І все ж природа повністю не позбавила його прикрас — чорний колір особи ефектно підкреслюють білі волосся по його периметру.



flickr/Angell Williams

Шерсть примату темно-коричнева або чорна, вона досить густа і покриває практично все тіло, крім сідниць, які у дрила яскраво-червоні або сині. Хвіст короткий — всього 5-7 див. Кисті рук мають тонкі і добре розвинені, схожі на людські, пальці. Цей член сімейства мартишкових може досягати в довжину 60-75 см і важити 20 кг. При цьому самці зазвичай в два рази більшим самок, серед них зустрічалися навіть 50-кілограмові особини.




flickr/HD_PixelPainter

Живуть дрилы в тропічних лісах, вибираючи густі зарості дерев. Правда, більшу частину часу проводять на землі, пересуваючись на чотирьох кінцівках. Тут же шукають собі їжу: їстівні гриби, горіхи, солодкі фрукти, комах і зрідка дрібних ссавців.



flickr/A. J. Haverkamp

Рятуючись від хижаків, самки з дитинчатами забираються на товсті гілки дерев. Самці ж воліють активну оборону: вони так люто нападають на противника, оголюючи ікла і кидаючись камінням і палицями, що їх бояться навіть леопарди. По відношенню ж до людини досить полохливі і не люблять нападати першими, але, захищаючись, можуть завдати йому серйозні травми.



flickr/A. J. Haverkamp

Дрилы намагаються триматися групами, які складаються з одного самця та декількох самок і їх потомства. Всього одна така «сім'я» може налічувати 20-25 особин. Іноді кілька груп з'єднуються разом і тоді понад 200 мавп спокійно уживаються на одній території.



flickr/HD_PixelPainter

Спілкуються між собою за допомогою спеціальних поз і криків. Причому інтонація, гучність і тембр голосу залежать від ситуації. Наприклад, попередження про небезпеку або збір групи самцем-ватажком абсолютно різні за звучанням. Крім того, важливу роль у спілкуванні відіграє демонстрація яскравих сідниць. Так, про готовність до запліднення самки недвозначно натякає зміна забарвлення шкіри навколо ануса.



flickr/gentle lemur

Вагітність у цих приматів триває близько 7 місяців і, як у інших мавп, закінчується народженням одного дитинчати, про який піклується самка. Самець же в основному зайнятий охороною території від конкурентів.



flickr/HD_PixelPainter

Виживання дрилов як виду в даний час залишається під питанням. У світі налічується близько трьох тисяч особин. Вони занесені в Червону Книгу Міжнародного союзу охорони природи. Головними загрозами для них залишаються знищення тропічних лісів і полювання.



flickr/HD_PixelPainter

І все ж в Камеруні створено безпечний притулок для дрилов. Тут функціонує національний парк Коруп, який став постійним місцем проживання ще 160 видів ссавців. У парку справжній рай для приматів, не дарма ж їх тут представлена чверть від усіх африканських видів. Крім того, в Корупе найвища щільність дерев в світі (7,5 тис. на гектар), а це означає, що дрилы відчувають себе тут чудово.


Додати коментар
Ім'я:*
E-Mail:
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *