Пташенята північної олуші із зоопарку Німеччини - все про тварин

У німецькому зоопарку міста-держави Бремерхафен (Zoo am Meer Bremerhaven) на світ з'явилося три пташеня північної олуші. Малюки вилупилися: перший — 21 травня, другий — 5 червня та 18 червня — третій.



Фото: Joachim Schoene / Zoo Am Meer Bremerhaven

Зоопарк Бремерхафен займається розведенням олуші з початку 80-их років і вважається одним з найуспішніших європейських зоопарків в цій області.



Північна олуша (лат. Morus bassanus) – одна з найбільших морських птахів сімейства олушевых (лат. Sulidae), що мешкає біля берегів Північної Америки. Це найбільш північний вигляд даного сімейства і, мабуть, єдиний, зустрічається в Європі. Північні олуші утворюють великі колонії, які можуть складатися з декількох тисяч пар. Гніздяться вони на стрімких скелястих берегах, воліючи невеликі острови.



Північна олуша – досвідчений нирець, втім, як і інші члени цього сімейства. У воду заходить з великої висоти, пірнаючи на глибину в кілька метрів, щоб зловити величезну рибину – це миє бути скумбрія атлантична оселедець, піщанка або ж європейський шпрот. Можуть харчуватися та іншими видами риб.


Настільки вдалою морський полюванні сприяє чудова адаптація внутрішніх і зовнішніх органів олуші – обтічна форма тіла; вузькі і довгі крила; ноги, забезпечені плавальними перетинками; тонкий з щербинами дзьоб; зарослі зовнішні ніздрі, а також – внутрішні зі спеціальною захисною перетинкою.



Північна олуша — найбільший представник сімейства — приблизно з гусака. Довжина тулуба становить від 87 до 100 см, розмах крил близько 165-180 см, вага — 2,3 -3,6 кг. Самки і самці однакові, не відрізняються ні за кольором, ні за розміром. Оперення дорослої особини майже чисто-білого забарвлення, за винятком кроющих і махових кистей – їх забарвлення буро-чорний.


Голова і боки шиї – жовтувато-вершкові, але цей відтінок може змінюватися від темного до світлого, в залежності від пори року. У деяких олуші такий відтінок і зовсім відсутня. Ноги північної олуші жовтувато-зелені. Дзьоб – блакитно-сіруватий з темними обрисами. У передній частині дзьоба розташовані гострі зубці, які служать для захоплення здобичі.



Як північна олуша полює? Вона ширяє над водною гладінню на висоті 10-30 метрів. Помітивши здобич, вона починає пікірувати в воду, крила при цьому наполовину складені. Під час стрімкого падіння птиця встигає маневрувати за рухомої рибою. Схопивши її, олуша вона швидко виринає з води. За оцінками вчених північна олуша здатна ходити на глибину від 12 до 15 метрів!


Коли олуша пірнає — вона неминуче привертає увагу інших птахів. І якщо в місці полювання олуші спостерігається великий косяк риб, то інші птахи, бачачи її полювання, масово і хаотично кидаються у воду. Це неймовірна і видовищна картина!


Додати коментар
Ім'я:*
E-Mail:
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *