Ондатра або мускусний пацюк - все про тварин

Трохи більше 100 років тому ондатра (лат. Ondatra zibethicus) або мускусний пацюк мешкала тільки на території Північної Америки, що населяють водойми з густою прибережною рослинністю від Аляски до Мексики. Індіанці дуже цінували її за смачне м'ясо і красиве хутро, називаючи цього звірка водяним кроликом або молодшою сестрою бобра.



flickr/Photography by Torsten

До 1905 року європейцям набридло їздити за шкурками ондатри за океан і вони привезли десять пар тварин в Європу, випустивши їх недалеко від Праги. Всього за 10 років їх чисельність зросла до 2 мільйонів, що можна пояснити хорошими природними умовами, відсутністю природних хижаків і неймовірною плодючістю ондатри.




flickr/Kelly Colgan Azar

На територію Радянського Союзу, цей напівводний гризун потрапив в 1928 році і вже звідти перебрався до Китаю, Монголії та Кореї. Сьогодні цінний звір зустрічається в Євразії практично повсюдно від західного до східного кордону.



flickr/naturgucker.de

Цікаво, що раз на 6-10 років його чисельність з незрозумілих причин різко скорочується, щоб потім знову зрости. Очевидно, таким способом природа самостійно стежить за збереженням своїх ресурсів, адже, безконтрольно розмножившись, ондатра здатна нанести серйозної шкоди навколишньому середовищу.



flickr/glness

Для житла мускусний пацюк вибирає неглибокі водойми 1-2 м, які не замерзають взимку. По берегах таких озер, річок або боліт вона будує свої нірки, роблячи вхід в них під водою, в той час як гніздові камери намагається розташувати вище рівня води, іноді навіть в кілька поверхів, щоб уникнути затоплення. Глибина таких ходів може досягати 10 метрів, при цьому вони вельми мудрі: у них є комори, «дитячі» і «столові».



flickr/alain.maire

Втім, є ондатра все ж віддає перевагу на відкритому повітрі, пристосувавши під обідній стіл полузатопленную корч або зламані гілочки. Тут вона ласує пагонами рослин, їх листям і кореневищами. Крім того, ондатра здатна харчуватися і під водою — для цього її губи обростають різцями, як у бобрів, що дозволяє їй не захлинатися.



flickr/birdingrob

Коли рослинної їжі мало, вона живиться комахами, жабами, молюсками і рибою. У свою чергу мускусний пацюк стає здобиччю єнотовидних собак, норок, видр, щук, алігаторів, єнотів, ворон, сорок або сипух.



flickr/DianesDigitals

Вижити серед такої великої кількості недоброзичливців ондатре допомагає її здатність до відтворення: за рік вона може виростити 4-5 виводків по 7-8 дитинчат в кожному. Втім, в північних регіонах ці безсоромні звірята змушені робити перерву на зиму у зв'язку з браком корму в цей час року. Тут вони розмножуються всього двічі на рік.



flickr/rracine1

Вагітність у них триває 25-30 днів, малята народжуються зовсім голими і безпорадними, але вже через 10 днів вони випливають з нори слідом за матір'ю.



flickr/naturgucker.de

На 21-й день вони починають живитися рослинами, а вже через місяць стають самостійними, однак живуть з батьками до наступної весни, поки мати не прожене своїх підрослих карапузів.



flickr/Tom Andres

Статевої зрілості досягають у 12 місяців, тоді ж і формують постійні пари. У дикій природі ледве доживають до трирічного віку, у неволі можуть відзначити і десятирічний ювілей.


Додати коментар
Ім'я:*
E-Mail:
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *