Великий краксен - все про тварин

Великий краксен (лат. Pauxi rubra) – найбільша птах із сімейства гокко. Вага деяких самців може досягати 7 кг при довжині тіла в 80-90 див.



flickr/Amado Demesa Arevalo

Найчастіше у них чорне оперення, хоча іноді зустрічаються і буро-коричневі особини. На голові розташований невеликий чорний хохол з загнутих назад пір'я. Біля підстави дзьоба є жовтий м'ясистий наріст, який відсутній у самок і молодих самців. Самки цього виду мають блідо-бурий наряд. У них біла, з чорними пестринами голова та світла шия. Тіло їх дещо стрункішою, ніж у самців, а їх чубчик на голові не такий яскравий і зухвалий.




flickr/Odonata457

Живуть великі кракси в Центральній і Південній Америці. Будинком для них служать тропічні дощові ліси, які, на жаль, стрімко скорочуються. Більш того, м'ясо великої кракса вважається дуже смачним, тому місцеве населення веде на нього інтенсивне полювання. І хоча в деяких країнах ці птахи знаходяться під охороною, браконьєри докладають всі зусилля для того, щоб у майбутньому люди змогли милуватися ними тільки в зоопарках.



flickr/stephen.hinshaw

До речі, в неволі великий краксен відчуває себе добре і успішно розмножується, хоча, безумовно, навіть сама простора клітка не замінить птиці свободу. У дикій природі більшу частину дня кракси проводять у кронах високих дерев, вважаючи за краще триматися на висоті від 6 до 30 метрів. Тут вони живляться листям і плодами, час від часу закушуючи різними дрібними комахами. Тут же будують свої пухкі гнізда з гілок, що вистилаються зсередини листям.



flickr/Scott Olmstead

Як правило, в кладці всього 2 білих яйця, шкаралупа яких має шорстку поверхню. Насиджування триває від 21 до 30 днів. Пташенята з'являються на світ досить розвиненими. Всі вони дуже рухливі і самостійні, а на їх крилах відразу ж з'являються махові пір'я. Довго сидіти в гнізді зовсім не входить в плани малюків, тому буквально на третій день вони вже щосили йдуть за мамою і татом. А деякі особливо нетерплячі біжать за ними вже в перший день.



flickr/Otto Monge

До речі, новоспечені батьки не надто балують нащадків своєю увагою. Всього три-чотири дні вони підгодовують їх, а потім вважають пташенят вже цілком дорослими. Перший час брати і сестри тримаються разом, поступово заводить дружбу з такими ж молодими краксиками. До шлюбного сезону на гілках збираються цілком пристойні зграї, що складаються з 20-30 особин. Однак коли приходить час «весіль», всі вони розійдуться по власним гнізд.



flickr/Ian Billenness

Виростаючи, самці великих краксів стають неймовірно крикливими. Пам'ятаєте, як в селах кричать півні на світанку? Так ось, голос кракса настільки гучний, що порівняно з ним сільські будильники здадуться вам безмовними тихонями. Крик великого кракса складається з протяжних, низьких, воркующих звуків і чути в будь-який час доби. Забавно, але індіанці місцевих племен твердо впевнені, що таким чином птахи сваряться зі своїми другими половинками. Мовляв, довели їх дружини до ручки.



flickr/medXtreme

Незважаючи на те, що великі кракси дуже полохливі, вони легко приручаються і звикають до життя в простому курнику. Дуже часто в індійських селах їх можна побачити мирно розгулюють серед півнів і курей.


Додати коментар
Ім'я:*
E-Mail:
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *