Фінвал - все про тварин

Фінвал (лат. Balaenoptera physalus) – друге за величиною тварина нашої планети. Він поступається пальмою першості лише синього кита, з яким знаходиться в близькому спорідненні. Забавно, але їх зв'язок деколи настільки тісний, що то і справа в океані зустрічаються гібриди цих двох видів. Ну подобаються вони один одному, нічого не поробиш!



flickr/c.buelow

Фінвал набагато стрункішою свого синього родича: при довжині тіла в 18-27 му він важить «всього» 40-70 т. Для порівняння: середня довжина синього кита 24-27 м при вазі близько 150 т. До речі, фінвал легше і інших своїх родичів із загону китоподібних. Наприклад, гренландський кит важить майже 100 т при довжині тіла до 22 м.




flickr/project.thalassa

Такий «худенький» кіт не був цікавий китобоям аж до 30-х років минулого століття. Вони вважали за краще полювати на більш «кругленького» синього кита. Але коли останній був практично знищений, китобої взялися за финвала. На жаль, тільки за 1938 рік було вбито 28 000 цих чудових представників сімейства полосатиковых. А це половина від кількості всіх сучасних финвалов разом узятих!



flickr/Joao Quaresma

На щастя, в 1982 році рішенням Міжнародної китобійної комісії полювання на финвала була припинена. У всякому разі до того моменту, поки їх чисельність не збільшиться. Однак у 2006 році уряд Ісландії вирішив, що финвалов вже і так достатньо у світовому океані, і в односторонньому порядку дозволило комерційне полювання на них.



flickr/Joao Quaresma

Сьогодні в світовому океані за приблизними даними налічується близько 55 тис. финвалов. 15 тис. мешкають у Південній півкулі, решта – у Північному. Ці дві популяції ніколи не змішуються між собою, так як їх міграція до екватора відбувається в різний час.



flickr/tim stenton

Живуть финвалы поодинці. Іноді збираються невеликими стадами по 6-8 особин. Це дуже моторний кіт, швидкість якого часом досягає 50 км/ч. Харчується він крілем, за яким пірнає на глибину до 230 м, перебуваючи там близько 15 хвилин. Іноді фінвал полює на дрібну рибу, яка плаває в косяках. Для цього він з величезною швидкістю намотує круги навколо такого косяка, збиваючи ошалілих риб в купу, і укладається на бік, щоб легше було їх поїдати. У день стрункому здорованю для відмінного самопочуття потрібно не менше двох тонн їжі.



flickr/PedroMadruga

Літо финвалы проводять в Арктиці або Антарктиці, а на зимівлю відправляються в субтропічні райони. Тут відбувається залицяння, спаровування і народження потомства. Вагітність у самок триває 12 місяців. Новонароджений малюк важить 1,8 т при довжині тіла 6,5 м. Півроку він тримається поруч з матір'ю, харчуючись її молоком. За цей час він встигає збільшити свої розміри майже в два рази.



flickr/PedroMadruga

Статевозрілими финвалы стають в 6-10 років. До цього віку вони ще не встигають досягти максимальних розмірів. Цікаво, що до 1930 року (початок полювання на финвала) ці кити ставали здатними до продовження роду не раніше 10 років. Проте інтенсивне скорочення чисельності призвело до того, що финвалы стали «дозрівати» набагато раніше. Самки почали народжувати дитинчат, ледь досягнувши шестирічного віку. Незважаючи на поступове зростання популяції финвалов, на сьогодні вони все ще належать до вимираючих видів.


Додати коментар
Ім'я:*
E-Mail:
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *