Кенгуру Доріа - все про тварин

Кенгуру Доріа (лат. Dendrolagus dorianus) названий на честь знаменитого італійського зоолога і дослідника маркіза Джакомо Доріа. Цей представник роду деревних кенгуру живе виключно на острові Нова Гвінея, воліючи досить високогірні райони, розташовані на південно-сході країни Папуа-Нова Гвінея. Він зустрічається на висоті від шестисот до трьох з половиною тисяч метрів над рівнем моря. Його рідним домом вважаються мшистые тропічні ліси з густою рослинністю.



Кенгуру Доріа — це середнє за величиною тварина з довжиною тіла до 79 см і вагою в 20 кг. Його хвіст вміщує в себе від 44 до 65 див. Головною його гордістю може вважатися густа темно-коричнева шерсть. Цікаво, що на спині і шиї вона росте в напрямку вперед, а не назад, як у більшості кенгуру. З-за цього в області між вухами і на щоках є своєрідні гребінці, які утворюються при зустрічі цієї самої вовни з волосками на голові, що ростуть вниз.



У порівнянні з іншими видами кенгуру, у Доріа відносно коротка мордочка з невеликими вухами округлої форми. Шерсть на вушках майже чорна, у той час як морда тварини більш світлого відтінку. Хвіст світло-коричневого кольору, сильно опушене.



Кенгуру Доріа ведуть сутінковий спосіб життя, а в світлий час доби відсипаються на деревах. Харчуються травою, квітами, плодами, листям і нирками. Коли приходить пора повечеряти, вони спокійнісінько зістрибує вниз з висоти 18 м або перескакують на сусіднє дерево, розташоване метрах в десяти від їх власного, абсолютно не напружуючись з цього приводу. Їх стрибучості можуть позаздрити навіть мавпи.



У цьому деревних кенгуру дуже допомагають їх короткі і сильні ноги з широкою підошвою, яка забезпечує хороше зчеплення з гілкою. Крім того, на всіх чотирьох лапах є гострі і довгі кігті, загнуті вниз, які теж відіграють не останню роль під час цепляния за стовбур дерева.



На жаль, густе і красиве хутро кенгуру Доріа став справжнім покаранням для нещасної тварини. Мисливці з усього світу кинулися на Нову Гвінею, щоб вдосталь запастися цінними шкурками деревних кенгуру. В результаті багато з представників цього роду опинилися під загрозою зникнення.



flickr/slapcin

Не став винятком і кенгуру Доріа, який сьогодні мешкає виключно в заповідних зонах острова. Але навіть тут щільність його населення вкрай низька. Ці сумчасті живуть поодинці, створюючи пари тільки в шлюбний період на дуже маленький термін — не більше тижня.



Вагітність у самок триває 30 днів, по закінченню яких, на світло з'являється лише один кенгуреня. Як і більшість кенгурових, він проводить в сумці не менше 10 місяців, а потім ще близько двох місяців іноді перекушує материнським молоком. При сприятливих умовах його тривалість життя складе близько двадцяти років.



flickr/slapcin

На щастя, останнім часом влада країни зрозуміли, наскільки важливо зберегти цих милих звіряток для нащадків. Основні місця їх проживання, нарешті, взяті під охорону. Тут заборонено полювати, а також робиться все можливе для відновлення місцевих лісів.


Додати коментар
Ім'я:*
E-Mail:
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *