Амазонський дельфін - все про тварин

Амазонський дельфін, якого також називають инией або боуто, є найбільшим річковим дельфіном. Inia geoffrensis, як називають його вчені, досягає 2,5 метрів в довжину і маси 2 центнери. Світло-сірі молоді особини з віком світлішають. Тіло у амазонського дельфіна повне, з тонким хвостом і вузькою мордою. Круглий лоб, трохи загнутий дзьоб і маленькі очі – особливості цього виду дельфінів.



Зустрічається амазонський дельфін в річках і озерах Латинської Америки. Згідно з ареалом поширення, вчені ділять вид на три підвиди: Inia geoffrensis geoffrensis, Inia geoffrensis boliviensis і Inia geoffrensis humboldtiana.




Амазонські дельфіни живуть по всьому басейну річки Амазонки, навіть в маленьких річках і озерах. Зазвичай вони не міняють місця проживання, за виключенням сезонної міграції. Коли в річці падає рівень води, инии шукають більш глибокого русла. Якщо ж річка розливається, то дельфіни можуть переселятися на затоплені рівнини. У сезон дощів амазонські дельфіни мають можливість перепливти з русла однієї річки в басейн інший.



Ці дельфіни не утворюють груп. Досить рідко можна побачити зграю з декількох дельфінів, це буває лише в час розмноження. Так як вони не утворюють груп, то й ієрархії у них немає. Инии ведуть активний спосіб життя і вдень, і вночі. Порівняно з іншими дельфінами, ці плавають з меншою швидкістю до 3 км/год в середньому. Максимальна швидкість амазонського дельфіна – 22 км/год. Вони можуть пірнати і залишатися під водою до 2 хвилин. При плаванні инии прекрасно маневрує.



Амазонські дельфіни харчуються дрібними рибами, за добу може з'їсти до 12 кг їжі. Вони поїдають різні види риб, а особливості будови щелепи дозволяють ласувати черепахами і крабами.



Полюють амазонські дельфіни біля берега, поблизу гирл річок або поряд з водоспадами. У цих місцях вода каламутна, і риба не встигає піти від мисливця. Крім того, дельфіни добувають їжу з дна, викопуючи їх з мулу, викрадають рибу з рибальських сіток. Іноді амазонський дельфін виходить на полювання спільно з гігантською видрою або дельфіном виду тукаши. Хоча зір у дельфінів хороше, при полюванні вони покладаються на слух, а також на дотик, використовуючи метод ехолокації.



що Живуть в природі амазонські дельфіни люблять грати і з цікавістю ставляться до оточуючих предметів. Вони не кидають своїх родичів, що потрапили в біду, наприклад поранених. Не бояться наближатися до човнів. Цих дельфінів можна приручити, але не можна дресирувати. У неволі вони стають агресивними, тому їх не тримають у океанариях.



Вчені до кінця не досліджували природу розмноження іній. Є лише припущення, що самці вступають у бій за самку. Після народження дитинчат самка довго залишається з ним на мілководді, де йому легше спливати на поверхню дихати. Крім того, тут простіше добути їжу і немає небезпечних хижаків. Дитинча харчується молоком матері до одного року, але залишається з нею довше, приблизно до трьох років. Статева зрілість амазонського дельфіна настає в п'ять років. Загальна тривалість життя іній невідома, в неволі вони не витримують більше, ніж 33 місяці.



Амазонський дельфін відіграє важливу роль в екосистемі. Він є мисливцем на ряд видів риб, а також служить кормом для чорних кайманів, акул тупорилих, ягуарів і анаконд.



Людина не полює на амазонських дельфінів. Однак, деякі рибалки вбивають цих тварин з-за пошкодження рибальських сіток. Законами країн Латинської Америки заборонений або обмежений вилов амазонського дельфіна. Незважаючи на погіршення навколишнього середовища, чисельність амазонських дельфінів не зменшується.


Додати коментар
Ім'я:*
E-Mail:
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *