Великий пінгвін - все про тварин

Незважаючи на свою назву великий пінгвін (лат. Eudyptes robustus) насправді не такий вже й великий. Порівняно з імператорським пінгвіном, важить 30 кг при 120-сантиметровому рості, цей 4-кілограмовий представник роду чубатих пінгвінів і зовсім здається крихітним зі своїм 55-сантиметровим тілом.



flickr/Ashley Bard

Може бути, тому набагато частіше його називають снарским златохохлым або хохлатым снарским пінгвіном, підкреслюючи його приналежність до архіпелагу Снарские острова. І дійсно, цей вид мешкає виключно тут, на невеликому клаптику суші, загальна площа якого становить 3,3 кв. км.




flickr/Miguel A. Pedrera

Тим не менш, умови для життя тут чудові: зовсім немає хижаків, зате є багато дерев і кущів, під якими можна звити затишне гніздечко. Крім того, архіпелаг оголошено морським заповідником, тому людське вплив на нього зведено до мінімуму. За різними підрахунками, цього більш ніж скромною території гніздиться від 30 до 33 тис. пар.



flickr/katherine hay

Над очима у великого пінгвіна є барвистий чубчик жовтуватого відтінку. Голова, крила, спина і хвіст чорні, живіт білий. Дзьоб важкий, з білим або рожевим підставою. Щоки чорні, на відміну від пінгвінів Вікторії, у яких вони прикрашені білими пір'ям. Самці не надто відрізняються від самок — хіба що зовсім трохи важче і вище своїх подруг.



flickr/Ashley Bard

Дуже цікаво спостерігати за поведінкою снарских златохохлых пінгвінів, адже, навіть проявляючи агресію, вони виглядають кумедно. Приміром, проганяючи зі своєї ділянки порушника, самець широко розкриває крила, тупотить і бурчить, бажаючи налякати супротивника. Іноді все це відбувається мовчки, напевно, щоб непроханому гостю було ще страшніше.



flickr/Miguel A. Pedrera

А ось зі своїми партнерами чубаті снарские пінгвіни ведуть себе дуже чемно: повертаючись з годівлі, вони кілька разів кланяються один одному, причому самка робить це першою, в той час як самець лише відповідає їй. Якщо глави сімейства довго не було, то він проводить інший ритуал: спочатку дивиться в очі своїй другій половинці, потім схиляє голову і дзьоб витягає, видаючи голосний крик, а самка повторює церемонію, очевидно, визнаючи в ньому свого чоловіка. Особливо скучили партнери, щоб скоротити час вітання, кланяються один одному і сурмлять одночасно.



flickr/lin padgham

У період залицяння самці роздувають груди, витягуються на весь зріст і розкривають крила, візуально додаючи собі кілька сантиметрів і кілограмів. На їхню думку, саме так можна сподобатися самкам.



flickr/Ashley Bard

Гніздо великі пінгвіни влаштовують на землі, вириваючи невелику ямку і вистилаючи її дно маленькими гілочками. Самка з розривом в 3-4 дня відкладає 2 яйця, перше з яких трохи менше другого. Батьки висиджують їх по черзі, при цьому поки один з них гріє кладку, другий носить для нього їжу. Через 32-35 днів маленькі пінгвінята вперше бачать навколишній світ, але, на жаль, одному з них судилося загинути із-за вітру і постійних штормів.



flickr/ksuyin

В 2,5 місяці залишився в живих більш міцний малюк вперше виходить з батьками в океан, де він спробує самостійно добути собі кріля, дрібних кальмарів або рибу. Тут його чекають і перші небезпеки: наприклад, зустріч з новозеландським морським левом, яка може закінчитися плачевно. Втім, це зовсім необов'язково, адже златохохлые пінгвіни чудово плавають і можуть запросто втекти від грізного хижака.


Додати коментар
Ім'я:*
E-Mail:
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *