Безоаровий козел - все про тварин

Безоаровий козел (лат. Capra aegagrus) зустрічається в Західній Азії від Туреччини до Пакистану і Афганістану. Крім того, цих тварин можна побачити в Омані і на деяких з грецьких островів, проте вважається, що популяція тут виникла знову здичавілих тварин, які були завезені сюди кілька тисяч років тому.



flickr/PaulODonnell

Саме безоаровий козел став родоначальником таких звичних для нас домашніх порід кіз. Хоча не виключено, що й інші види гірських козлів брали участь у їх становленні. Так відомо, що восточнокавказские тури залучалися місцевими жителями для отримання більш високих надоїв у молочних кіз. Правда, ці експерименти були аматорськими і не мали серйозного характеру.




flickr/leo.roos

У порівнянні зі своїми побратимами по роду, безоаровий козел досить витончене і не занадто велика тварина. При довжині корпусу від 120 до 160 см і висотою в холці близько 1 м дорослі самці важать всього 50-80 кг. Їх легко відрізнити за величезним загнутим тому рогів, довжина яких досягає 1,3 метра.



flickr/Kees Waterlander

Роги мають серпообразную форму і приплюснуті з боків. Від заснування до середини вони йдуть прямо, а от ближче до кінця круто заломлюються, стаючи гострими по краях. Вздовж всієї довжини чітко видно витягнуті бугри. У самок рогу набагато скромніше: їх довжина не перевищує 30 см, при цьому вони тонкі і гладкі, без горбів.



flickr/Scott-Perth

У обох статей є борідка. Звідси й інша назва виду — бородатий козел. А ось безоаровыми ці тварини стали називатися через безоара — своєрідного магічного лікувальної речовини, яке часто знаходять у них шлунках. По суті це просто мінералізовані відкладення рослинної їжі, однак стародавні наділяли безоар особливими властивостями — нібито він здатний вилікувати людину від страшних хвороб, тому й винищували диких козлів з особливим завзяттям. На жаль (чи на щастя?) сучасні вчені не змогли довести цю теорію.



flickr/Ivan Ellison

Сьогодні безоаровий козел знаходиться під охороною на території багатьох держав, однак чисельність виду все одно скорочується. Причини — витіснення домашньою худобою зі звичних місць проживання, браконьєрство і загальне погіршення навколишнього середовища.



flickr/fabbird1964

Бородаті цапи живуть в гірських місцевостях, лісистих областях і в пустельних районах. Вони вибирають висоту до 4,2 тис. метрів, але найчастіше їх можна зустріти на висоті від 1,4 до 3,1 тис. метрів. При цьому влітку вони піднімаються вище, а взимку опускається в долини в пошуках сухої трави. В цей час року вони також тримаються поблизу південних і обдуваються вітром схилів, де сніг швидко тане.



flickr/Mike Nicholls

Саме в холодну пору року у безоаровых козлов прокидається інстинкт продовження роду. Самці приєднуються до самкам і запекло б'ються за право володіти власним гаремом. Кози спокійно чекають результату поєдинку і, здається, ніби їм абсолютно все одно, чим закінчиться бійка, лише б після неї хоч хто-небудь залишився цілий.


Через 5 місяців вагітності на світ з'являється 1-2 козеня. Цікаво, що на час пологів самка ненадовго залишає рідне стадо, що провести малюків на світло в укритті. Козенята вже через кілька годин піднімаються на тендітні ніжки, а на наступний день разом з матір'ю приєднуються до стада.



flickr/SentaCS

Перестають харчуватися молоком до 6 місяців, але ще довго не відходять від матері, чеуствуя себе поряд з нею в безпеці. Крім людини, загрозою для бородатих козлов є вовки, рисі і леопарди.


Додати коментар
Ім'я:*
E-Mail:
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *