Гюрза — отруйна змія - цікаве про тварин


Гюрза — отруйна змія
Зміст статті
  • Де мешкає гюрза?
  • Отруйна змія гюрза
  • Спосіб життя
  • Чим харчується гюрза?
  • Розмноження у гюрз

  • Відокремлене місце серед гадюк займає гюрза, яку ще іноді називають «левантской гадюкою».

    Вона настільки відрізняється від своїх отруйних родичів, що деякі вчені відносять її до окремого роду. Гюрза — найбільш велика зустрічаються в нашій країні гадюк: найбільш значні за розмірами примірники перевищують в довжину півтора метра. При цьому тулуб у неї масивне з дуже коротким хвостом, а голова широка з короткою притупленою мордою. Порівняно з іншими гадюками, голова у гюрзи більш трикутна — з різко виступаючими скроневими кутами. У всіх інших гадюк в передній частині голови є дрібні щитки, а у гюрзи вся голова покрита лускою (в цьому вона схожа з не менш відомої смертельно отруйної азійських змією — эфой).

    Співвідношення розмірів самців і самок у гюрзи теж не таке, як у описаних вище гадюк: у тих самці зазвичай декілька дрібніше самок, а у гюрзи, навпаки, самці крупніше, сильніше і витривалішими.

    Гюрза забарвлений скромніше, ніж інші гадюки. Яскравою зигзагоподібної смуги на спині у неї немає. А загальний фон забарвлення верхньої сторони тіла — пісочно-сірий або коричневий. Уздовж спини йде ряд поперечно витягнутих темних бурих плям, зовсім неяскравих, часто вони взагалі не помітні. З боків розташовуються більш дрібні темні плями. Голова сіра, без малюнка, а черевна сторона тіла світла, сірувата або рожева, з темними крапчастими.

    Де мешкає гюрза?

    Гюрза поширена дуже широко: вона мешкає в Північно-Західній Африці, на середземноморських островах, Західній, Середній і Південній Азії — від Аравії до Індії, на Кавказі. На території Росії вона зустрічається в Дагестані.

    Гюрза — мешканець посушливих і відкритих просторів. В лісі або на болоті зустрічі з цією гадюкою можна не побоюватися. А ось в сухих передгір'ях і на схилах гір, порослих рідким чагарником, в ущелинах і на кам'янистих берегах річок, в руїнах старих будов і на виноградниках гюрза досить звичайна. Подекуди вона утворює навіть «зміїні вогнища», подібно до звичайної гадюки, і тоді на дуже невеликій площі можна зустріти досить багато цих небезпечних змій — до 20 особин на гектар! Високо в гори гюрза не піднімається, максимальна висота, на якій її знаходили, — 1500 метрів. Це і зрозуміло, адже вона дуже теплолюбна.

    Гюрза не так ретельно, як інші гадюки, уникає зустрічей з людиною. Нерідко поселяється на оброблюваних землях, заповзає в сади, баштани і навіть селища.

    Хоча гюрза любить тепло і сухі, сонячні місця, в літню спеку вона прагне до джерел води, де і знаходить все, що їй потрібно — адже в посушливих районах все життя влітку концентрується біля води. Тут гюрза може втамовувати спрагу і полювати на інших тварин, які збираються до водопою. Крім того, у спеку вона охоче купається. Взагалі це зовні огрядна і неповороткий тварина насправді — досить спритна і рухлива. Гюрза непогано плаває, легко забирається на гілки дерев і кущів, швидко ковзає по крутих кам'янистих схилах і може повзти на диво швидко. Однак вона не тікає часто, і ворог набагато рідше бачить її вислизає хвіст, ніж спрямовану в його бік списоподібну голову: при появі небезпеки гюрза, «згрупувавшись», з гучним випереджувальним шипінням робить кидки в бік противника, причому так енергійно, що всі її мускулисте тіло прямо-таки стрибає на нього.

    Отруйна змія гюрза

    Ця потужна і дуже отруйна змія настільки впевнена у собі, що часто не відповзає при появі людини чи великої тварини. При цьому захисне забарвлення і нерухомість роблять її малопомітною, а сама змія ніяк не попереджає про свою присутність. В результаті її можна необережно зачепити і отримати смертельний укус. Тому у гюрзи погана слава «підступної» змії (на відміну від «шляхетних» кобр). Навіть для професійного ловця змій піймання гюрзи — непроста справа. Сторона, що захищається гюрза робить кидки у всю довжину свого тіла, і щоб її притиснути до землі, змеелову доводиться досить швидко стрибати навколо неї. Та й узята в руки гюрза залишається смертельно небезпечною. Її надзвичайно рухливі і сильні щелепи з отруйними зубами можуть різким рухом зачепити руку, утримує голову змії. А мускулисте тіло б'ється так енергійно, що змеелову потрібна неабияка сила, щоб впоратися з ним. Траплялося, що розлючена змія стискала пащу, не складаючи отруйні зуби, і вони пронизували її власну нижню щелепу, дістаючи і тримає її руку. Навіть досвідчені змієлови і «доильщики» зміїної отрути іноді ставали жертвами цієї самої небезпечної змії нашої фауни. По токсичності отрута гюрзи поступається лише отрути кобри, а його кількість, що вводиться при укусі, у гюрзи набагато більше, ніж у інших змій нашої фауни, — близько 50 мг! З укушених людей гине приблизно кожний другий, але при правильному і своєчасному лікуванні смертельного результату можна уникнути.

    Спосіб життя

    Як і деякі інші південні плазуни, гюрза в прохолодну пору року — навесні та восени — активна вдень. При настанні літньої спеки вона спочатку виходить на поверхню вранці та ввечері, а вдень ховається в прохолодних притулках, потім переходить на сутінкову активність, а в найспекотніші дні полює вночі. Як і інші гадюки, вона непогано бачить у темряві і успішно здобич відшукує по запаху.

    Відпочиває гюрза в укриттях, якими їй служать нори тварин (нерідко нею ж з'їдених), затишні місця серед каменів. Теплі ночі іноді проводить на деревах. Зимує також у норах гризунів або в просторах серед каменів, — зазвичай поодинці, але іноді невеликими групами. Зимувальні притулку зазвичай розташовуються на великій глибині — близько метра — і бувають влаштовані таким чином, що їх вхідний отвір знаходиться нижче камери, в якій лежить змія (тому її нори часто знаходяться на схилах). Це охороняє зимуючих гадюк від затоплення. Оскільки зими в місцях проживання гюрзи малосніжні, то при незвично сильних похолоданнях багато тварини гинуть, особливо молоді. У пошуках зимовий гюрзи уползают на великі відстані в пошуках підходящих місць і скупчуються там. Але не збираються в одну зимувальних камеру, а займають притулку, розташовані недалеко один від одного. Навесні змії знову розповзаються по своїх звичних місць проживання. Гюрзи здійснюють подібні міграції і влітку: вони сповзаються до водойм, долаючи іноді значні відстані.

    Чим харчується гюрза?

    Гюрза полює на різних дрібних тварин, в основному на гризунів: хом'яків, полівок, мишей, піщанок, тушканчиків, щурів. Великі змії ловлять навіть молодих зайців. Дуже часто поїдають різних птахів. Нападають і на ящірок, зрідка поїдають черепа-шат, а самі дрібні особини заковтують навіть комах і павуків. Гюрза — підстерегає хижак, і при відлові видобутку вона також виявляє свій підступний норов. Нерідко в період дозрівання плодів змія заповзає на виноградну лозу, дерево шовковиці або граната і, невидима серед листя, нерухомо чекає, коли необережна птах підлетить поласувати ягодами. Підпустивши її досить близько, гюрза блискавично хапає жертву пронизуючи отруйними зубами. Щоб не витрачати час на спуск і зворотний підйом, заковтує тут же, ледь дочекавшись, коли отрута зробить свою смертоносну дію. Чекати зазвичай недовго — не більше однієї хвилини. Після цього змія знову завмирає, чекаючи наступної любительку солодких ягід. Точно так само гюрза полює біля водопою або поблизу нір і поселень гризунів. Як і інші гадюки, вона регулярно обстежує притулку, різні тріщини і простору серед каменів, в яких може ховатися дрібна живність.

    Розмноження у гюрз

    Навесні, після виходу з зимівлі, у гюрз відбувається спарювання, якому, як і у гадюк, передують шлюбні турніри самців. В одних частинах величезного ареалу цього виду самки приносять живих дитинчат, в інших — відкладають яйця. Як і в інших гадюк, у гюрзи кожна самка дає потомство не щороку. Зазвичай одна самка приносить від 10 до 25 дитинчат або яєць. Рекордна з відомих кладок складалася з 43 яєць, і її відклала дуже велика самка (вагою близько 2 кг). В яйцях гюрзи містяться вже цілком розвинені ембріони, тому період інкубації відносно недовгий — близько місяця. Яйця покриті досить тонкої напівпрозорої шкірястою оболонкою. Перед виходом назовні гюрзенок спочатку проробляє в ній невеликий отвір і починає через нього вільно дихати. Новонароджена рожева гюрза має довжину близько 24 сантиметрів; це — цілком самостійна і небезпечна змія, хоча і виглядає не так страшно, як її батьки. Перший час дитинчата харчуються комахами і ящірками, але незабаром можуть переходити на звичайні для цього виду корму. Статевозрілими гюрзи стають на четвертому році життя. В середньому в природі живуть 8-9 років, лише окремі особини досягають дванадцятирічного віку. При гарному догляді в неволі гюрза живе 17 років і більше.

    У такої великої і отруйної змії, як гюрза, не дуже багато ворогів. Це в першу чергу великі птахи — сильні і небезпечні хижаки. Там, де гюрза сусідить з вараном, коброю і эфой, вона іноді стає їх здобиччю. Великі хижі ссавці — очеретяні коти, шакали, вовки — також іноді поїдають гюрзу, хоча і ризикують бути укушеними.

    У багатьох місцях проживання цю змію інтенсивно виловлювали для утримання в серпентариях та отримання цінного отрути. У несприятливих умовах утримання після декількох болючих операцій по видоювання отрути змії хворіли і гинули, а для виробництва сировини були потрібні все нові тварини. В результаті природні запаси гюрзи у багатьох місцях її проживання вельми виснажилися. Крім того, цю змію безжально знищує місцеве населення. Враховуючи, що у нас в країні вона зустрічається лише на дуже невеликій території, а чисельність її невелика і постійно скорочується, цей вид внесений до Червоної книги Російської Федерації.


    Додати коментар
    Ім'я:*
    E-Mail:
    Коментар:
    Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
    Введіть код: *