Західний удавчик - цікаве про тварин


Західний удавчик
Зміст статті
  • Де мешкає західний удавчик?
  • Чим харчується західний удавчик?

  • Західний удавчик — дещо більшим, ніж піщаний; його довжина досягає 80 див.

    Очі у нього спрямовані не вгору, як у піщаного, а в сторони. Нижня сторона тіла покрита невеликими світлими (сірими або червонуватими) щитками без плям або з нечисленними плямами (у піщаного удавчика плями густо покривають черевну сторону). Верхня сторона тіла жовтувато-коричнева. Темні плями на спині розташовані в один-два ряди, місцями зливаються один з одним. У молодих західних удавчиков черево яскраво-рожеве.

    Де мешкає західний удавчик?

    Західний удавчик названий так тому, що його ареал займає саму західну частину області поширення роду. Цей вид зустрічається в Північній Африці, в Малій Азії і на Близькому Сході, на Кавказі та на Балканському півострові. У Росії він відомий з Східного Передкавказзя.

    На відміну від попереднього виду дотримується щільних — глинистих чи кам'янистих — ґрунтів. Піднімається в гори на висоту до 1700 метрів. Може заходити в закріплені піски та на оброблювані території — поля, сади, виноградники. Як правило, західний удавчик ховається під великими каменями, де зазвичай є мережа ходів-тунелів, прокладених мишами, комахами та іншими тваринами. Ці ходи він також успішно використовує, проте здатний і сам зариватися у пухкий субстрат.

    Західні удавчики влітку активні в сутінкові та нічні години, що дозволяє їм відшукувати сплячу в норах і укриттях видобуток, захоплюючи її зненацька.

    Чим харчується західний удавчик?

    Ця змія полює на тих же тварин, норами і ходами яких користується і з якими постійно сусідить під камінням — слепозмеек, ящірок, мишей. Свою здобич вона душить кільцями могутнього тіла і потім заковтує. Цікаво, що, хоча удавчики часто ховаються там же, де і жаби, останні ніколи не виявляються в числі їх жертв. На відміну від більшості інших змій удавчики не п'ють воду. Мабуть, їм вистачає вологи, що отримується з їжею, але іноді вони злизують краплини дощу або роси.

    Молоді удавчики поїдають і дрібних ящірок і комах. У посліді західного удавчика 10-20 дитинчат завдовжки близько 14 сантиметрів.

    Західний удавчик — більш миролюбна змія, ніж піщаний. Взятий в руки, він не робить спроб кусатися. Швидко звикає до террариумным умов і навіть заковтує мишей прямо в руках у господаря.

    У нас в країні цей вид займає дуже невелику територію, тому занесений до Червоної книги Російської Федерації.


    Додати коментар
    Ім'я:*
    E-Mail:
    Коментар:
    Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
    Введіть код: *