• Категорія запису:Без категорії

Нутрію (перед зняттям шкури) вбивають наступним чином. Лівою рукою її піднімають за хвіст і тримають на вазі, а правою наносять міцний удар палицею по потилиці.

Убитих звірів зазвичай підвішують на гачок за задню лапу (за сухожилля скакального суглоба). Роблять це, щоб не забруднити хутро кров\’ю. Час між забоєм і первинною обробкою шкурки (зняття, знежирення, редагування і сушка) має бути коротким.

На малюнку:
а – лінія розрізу при зйомці шкурки;
б – шкури, розправлені на правилке;
в – болванка для обезживания шкури (розміри в мм).

Зняття шкури. У відповідності з вимогами стандарту на нутрій (ГОСТ 291666) шкуру знімають трубкою, зробивши розріз по огузку, зберігаючи хутро голови. Для зняття шкури убитого звіра підвішують за хвіст на мотузяну петлю на рівні грудей людини. Потім гострим ножем роблять розрізи від скакательных суглобів до анального отвору і навколо стоп задніх лап і кистей передніх лап. Шкіру хвоста підрізають за межі опушеною частини (див. рис. зліва, поз. а). Притримуючи краю підрізаній шкури лівою рукою, правою відокремлюють її від м\’язів кожної лапки і хвоста і потім звільняють шкуру в пахах. Вказівний і великий пальці лівої руки вводять між шкірою і м\’язами живота нижче анального і сечостатевого отворів, відтягують шкіру вниз, підрізають пряму кишку і сполучні м\’язи, а потім відокремлюють її від м\’язів спини, живота і грудей до передніх лап. Сполучну тканину, що заважає відділення шкурки від тушки, підрізають ножем. Потім підводять великий і вказівний пальці правої руки під шкуру і обхоплюють ними одну з лап у плечового суглоба. В отвір вводять пальці лівої руки, відтягують шкіру від тушки і відокремлюють її від м\’язів передньої лапки до кисті, після чого підрізають е. тому місці шкуру і відокремлюють її від тушки. Таким же чином знімають шкірку з іншого лапи. Коли шкурка з тулуба вже знята, її охоплюють лівою рукою і стягують з голови, перерізаючи ножем вушні хрящі і сполучну тканину навколо очей і губ. Після чого шляхом стягування і подрєзов остаточно відокремлюють шкіру від тушки.

Щоб уникнути забруднення шкурки кров\’ю на зняту частина, особливо шию, накладають газету у вигляді манжети або насипати на неї тирсу. Важливо також не допускати зажирения волосяного покриву при первинній обробці шкіри після зняття . У цьому випадку використовуються тирса для вбирання легкоплавкого жиру.

Мездра норки (нутрії)(внутрішня сторона) шкури стандартного забарвлення має синюватий відтінок, більш темний на хребті і світліший на черевці. Білий колір міздрі у таких нутрій зустрічається дуже рідко. Світла мездра зазвичай характерна для білих нутрій. У золотистих нутрій вона має кремуватий віддінок.

Знежирення. На знятої шкурі залишаються м\’язова плівка з шкірним жиром, прирези жиру і м\’яса, які видаляються при подальшому знежирюванні. Окремі досвідчені нутриеводы знімають шкуру так акуратно, що додаткового знежирення не потрібно. Однак у більшості випадків цього досягти не вдається.

Знежирюють шкіру гострим ножем відразу ж після зйомки. Для цього шкуру натягують мездрой назовні на гладко відшліфований болванку (див. рис. позиція в), яку виготовляють з сухого дерева. Її діаметр у поперечнику 14-15 см, довжина 75-100 див. Вузький кінець болванки ставлять у прибитий до лавки упор, а на тупий налягають груддю. Лівою рукою захоплюють краю шкури і відтягують їх до себе, а правою підрізують і знімають по напрямку до голови м\’язову плівку з прирезями жиру і м\’яса. Лезо ножа тримають під кутом 40-45 градусів по відношенню до поверхні міздрі. Щоб уникнути подрєзов працювати слід обережно. Прирези м\’язової тканини в області ротового отвору легше видалити хірургічними ножицями.

Ніж для знежирення повинен бути тонким, але міцним. Застосування ножів з гнучким полотном призводить до розрізах і подрезам міздрі. Найбільш зручні ножі наступного розміру: довжина леза 11-13 см, товщина 2 мм, ширина 2,5-3 см, довжина ручки10-13, діаметр 2,5-3 див.

Підрізи на шкурі необхідно зашити білими нитками 10 рівними стібками через 2 мм, щоб попередити їх розрив при правці. Далі переходимо до сушінні шкурки.