Оливковий полоз - цікаве про тварин


Оливковий полоз
Зміст статті
  • Спосіб життя
  • Розмноження оливкових полозов

  • Оливковий полоз — одна з найбільш витончених наших змій. Довжина оливкової полоза рідко перевищує одного метра.

    У нього дуже довгий хвіст, іноді навіть рівний довжині тулуба. Тіло тонке, покритий гладкою лускою. Голова маленька з дуже великими очима.

    Верхня сторона тіла — оливковий, сірий або світло-коричнева; ближче до хвоста забарвлення світліє. У молодих змій на боках шиї і передньої третини тулуба розташовуються виразні бурі, зелені або майже чорні плями з жовтуватою облямівкою. По напряму до хвоста вони поступово зменшуються і втрачають окантовку. З віком ці плями світлішають або взагалі зникають. Голова зверху одноколірна або з темними цятками. Попереду і позаду очей завжди є світлі вертикальні смужки. Черевна сторона тіла жовтувата або зеленувато-біла.

    Ареал оливкової полоза

    Оливковий полоз поширений на Балканському півострові, у Малій Азії і на Близькому Сході, на Кавказі, в Туркменії та Ірані. У Росії він зустрічається на Північному Кавказі. Цей полоз мешкає не тільки в сухих відкритих місцях проживання, характерних для інших представників роду, але і у вологому субтропічному лісі серед папоротей. Піднімається в гори до висоти 2200 метрів.

    Оливковий полоз непогано лазить по гілках, але воліє повзати і полювати на землі. У воду не заходить.

    Спосіб життя

    Це — одна із самих стрімких змій нашої фауни. Простежити в природі за рухами її тонкого тіла практично неможливо. Плавне і одночасно дуже швидке ковзання цієї змії справляє таке враження, ніби вона розчиняється серед каменів і рослин.

    Оливковий полоз набагато менш агресивний, ніж інші представники роду. Не шипить, не нападає, а при небезпеці завжди прагне втекти. Наздогнати його — безнадійна справа. Навіть простежити, куди він зник, не завжди вдається. Проте в цій тактиці у оливкової полоза є істотний недолік: сховавши, як страус, голову в укриття, він може залишити зовні задню частину свого тіла, і тоді зловити його не становить праці. Взятий в руки, може, подібно ужам, випустити екскременти.

    Полоз активно відшукує видобуток з допомогою прекрасного зору. Для цього він, обстежуючи місцевість, періодично піднімає, як перископ, передню частину тіла, іноді хвилеподібно її згинаючи. Помітивши здобич, стрімко і безшумно повзе і, наблизившись на необхідну відстань, блискавично кидається на неї. Швидкість рухів дозволяє йому наздоганяти і біжучий жертву. Основу її харчування становлять ящірки. Дрібних він заковтує живцем, більш великих умертвляє, тілом притискаючи до землі, або, що трапляється рідше, душить, обвиваючи своїми кільцями. Іноді поїдає комах, головним чином коників.

    Розмноження оливкових полозов

    При спарюванні самець утримує самку щелепами. Тонкотелые самки оливкової полоза не відрізняються високою плодовитістю. Зазвичай вони відкладають всього три—п'ять сильно витягнутих яєць. Новонароджені полози досить довгі — до 28-29 сантиметрів.

    Основні природні вороги цієї змії — птиці.

    У багатьох частинах свого ареалу оливковий полоз — рідкісний вид.


    Додати коментар
    Ім'я:*
    E-Mail:
    Коментар:
    Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
    Введіть код: *