Ошийниковий эйренис - цікаве про тварин


Ошийниковий эйренис
Зміст статті
  • Ареал ошейникового эйрениса
  • Чим харчується ошийниковий эйренис?
  • Розмноження ошийникові эйренисов

  • Ошийниковий эйренис — своєрідна невелика змійка, не досягає і півметрової довжини, зазвичай не довше 30 див.

    Її струнке тіло не товщі олівця. У эйрениса невелика голова, вкрита великим щитками і слабо відмежована від тулуба, з короткою закругленою мордою і відносно невеликими очима. Верхня сторона тіла забарвлена в різні відтінки сірого або коричневого кольору. Вираженого малюнка на цьому тлі немає, але кожна лусочка в центрі світліше, ніж по краях, що створює неясний сітчастий візерунок. Єдина помітна пляма — чорна або бура поперечна смуга на шиї у вигляді «нашийника», завдяки якій вигляд і отримав свою назву. Ця смуга яскравіше у молодих змій, у них також по боках тіла іноді проходять темні пунктирні лінії або плями, а на голові є малюнок з темних плям і смуг. Нижня сторона тіла світла — сірувата, жовтувата або червонувата, без плям.

    Ареал ошейникового эйрениса

    Ця невелика змія поширена в Туреччині, Ірані, Іраку і на Кавказі. У Росії відома з території Дагестану.

    Ошийниковий эйренис — мешканець сухих та відкритих просторів. Він зустрічається на ділянках глинистої, кам'янистим або піщаної напівпустелі, на схилах, порослих рідкісною рослинністю. У гори піднімається на висоту до 1600 метрів. Іноді заходить на поля. Ця змія веде потайний спосіб життя, зазвичай тримається під камінням, в порожнечах в землі, в нірках комах і павуків. У сприятливих для них місцях щільність населення може бути досить високою. На поверхні эйренисы зустрічаються рідко. Зазвичай вони виповзають на сонце тільки навесні. Іноді їх знаходять після дощу. На зимівлю можуть збиратися групами по 20— 30 особин.

    Чим харчується ошийниковий эйренис?

    Эйрскксы полюють на всяку дрібну живність: дощових черв'яків, мокриць, цвіркунів, личинок жуків, що зустрічаються під камінням та в ґрунті, тобто там, де тримаються ці змії. При цьому нерідко нападають на сильних і отруйних членистоногих — павуків, сколопендр і скорпіонів.

    Розмноження ошийникові эйренисов

    Розмножуються откладкой яєць, яких у кожної самки буває від чотирьох до восьми штук. Яйця округлі, діаметром трохи менше двох сантиметрів; вони здаються незвичайно великими для такої мініатюрної змійки. Спаровування ошейникового эйрениса передують «шлюбні танці». При цьому самець переслідує самку, періодично обвиваючи її своїм тілом. Переплетание тіл відбувається іноді і на наступний день після спарювання.

    Дуже близький до цього виду смирний эйреннс, ареал та область поширення якого в Росії загалом такі ж, як у ошейникового. Схожі вони і зовні, і за способом життя.

    Эйренисы обох видів — абсолютно нешкідливі і беззахисні тварини, яких рятує тільки потайний спосіб життя. Їх поїдають численні дрібні і великі хижаки, навіть ящірки і мишоподібні гризуни.


    Додати коментар
    Ім'я:*
    E-Mail:
    Коментар:
    Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
    Введіть код: *