Амурська долгохвостка - цікаве про тварин


Амурська долгохвостка

Представники роду долгохвосток відрізняються від інших справжніх ящірок надзвичайно довгим хвостом, який у окремих видів перевершує довжину тулуба з головою в два з половиною - три і навіть чотири рази.

Велика ромбічна луска спини з сильно розвиненими поздовжніми реберцями, зазвичай зливаються в суцільні поздовжні кілі, дуже короткий ряд стегнових пір, зменшений до однієї—чотирьох залозок з кожної сторони (пахові пори), та інші ознаки притаманні цій групі ящірок. Мешкають вони в країнах Південно-Східної і Східної Азії, до Бірми і китайської провінції Ганьсу на заході, Японії на півночі і Великих Зондських островів на півдні. Всього 15 видів, на території Росії відомі 2 види.

Амурська долгохвостка загальною довжиною більше 20 см, подібно до інших споріднених видів, має дуже довгим хвостом — він не менш ніж у два рази довший тулуба. З кожної сторони стегна, пахової області, знаходиться дві - чотири пори. Зверху ящірка забарвлена в коричневий, бурий, зеленувато-блакитний або оливково-сірий колір, іноді з темними плямами на спині. Від скроневої області по боках тіла і хвоста проходять широкі темні смуги.

По боках шиї тягнеться коротка світла смуга. Нижня поверхня тіла зеленувато-блакитного або сіро-оливкового кольору; горло світліше решті частини. Молоді особини зовсім чорні.

Ареал виду займає Північно-Східний Китай і Корею. У Росії долгохвостка поширена в південних районах Приморського і Хабаровського країв.

На Далекому Сході вона населяє широколистяні і кедрово-широколистяні ліси, вибираючи добре прогріваються сонцем ділянки: прирічкові галечники і луки, узбіччя доріг, вирубки і узлісся лісів, кам'янисті розсипи та відкриті пологі схили гір.

Навесні з'являється значно раніше інших далекосхідних плазунів: у першій половині квітня - початку травня; на узбережжі Японського моря раніше, ніж в горах. Восени при сприятливих погодних умовах буває активна до другої декади листопада.

В густій траві долгохвостки як би плавають, утримуючись на стеблах (над землею) чіпкими пальцями і довгим звивистим хвостом. Лазячи по деревах і чагарниках чіпляється хвостом за тонкі в той там і ночує, зачепившись звернуть або трьома кільцями хвостом. При не приємних умовах і в разі небезпеки ховається в дуплах, під отстрой дерев, у лісовій підстилці гризунів.

У різних местообитаниям основний ящірок складають павуки, які люблять грітися на сонечку поруч з ними, найбільш доступні; крім того, в розставлені гусениці і прямокрилі, другорядну роль.

Цікаво відзначити, що існує певний зв'язок між «тиском» хижаків (ступінь якої визначали за кількістю особин з аутотомированным хвостом) і продуктивністю самок: чим сильніше їх «прес», тим більше яєць в кладці, що, безумовно, підтримує чисельність виду. В даному випадку необхідно враховувати також і відомий факт залежності величини кладки від розмірів тулуба самок.

Молоді особини довжиною 26-29 міліметрів (без хвоста) з'являються в кінці серпня - початку вересня. Статевозрілими стають, мабуть, після другої зимівлі.


Додати коментар
Ім'я:*
E-Mail:
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *