• Категорія запису:Без категорії

Після зняття шкури нутрії, для рівномірної і більш швидкого сушіння і додання шкуркам стандартної форми застосовують спеціальні розсувні дерев\’яні правилки. Правилка складається з двох гладко оструганных планок, рухливо скріплених у верхньою закругленою частиною металевою пластинкою. У нижній частині планок знаходяться прорізи для поперечної розпірки, з допомогою якої розсовують правилку до необхідної ширини. На одній планці розпірка прикріплюють металевою заклепкою, до іншої металевим стрижнем або цвяхом як показано на малюнку нижче (поз. 6).

Для виправлення різного розміру шкурок передбачені правилки певних розмірів (як показано на рис. праворуч). При правці шкурку вивертають мездрой назовні і надягають на правилку відповідного розміру таким чином, щоб її конусоподібна частина досягала головки і своїм загостреним кінцем впиралася зсередини в носик шкури. Розправляючи шкірку, необхідно симетрично розташувати очні отвори, вуха і передні лапи. Потім, утримуючи за краї огузка, шкірку розправляють в довжину до зникнення складок, прибивають краю шкури до правилке дрібними цвяхами і закріплюють планку на належній ширині. Надмірна розтяжка шкурок викликає разреживание волосяного покриву, в результаті чого сортність шкури знижується. Розміри правилок надані в таблиці ліворуч.

Підбирати правилку слід таким чином, щоб на неї можна було надіти шкірку без натяжки. Ширина середини особливо великої шкурки повинна бути не більше 20-22 см, середньої 16-18, дрібної 12-14 див. Надягати на правилку і сушити шкурки (мездрой назовні) потрібно так, щоб вона весь час перебувала в горизонтальному положенні.

Найбільш зручними і надійними в роботі вважаються жорсткі і нераздвижные правилки. Шкірку кріплять на правилке цвяхами, забиваючи їх в носик, через отвори передніх лап (в них попередньо вставляють згортки паперу) і огузок з боку хребта.

Не слід правити шкурки, мають мокрий волосяний покрив.

Для правки придатні шкурки з відношенням ширини до довжини 1 : 3.

Далі вибирають місце для сушіння шкурки.