• Категорія запису:Без категорії

Для отримання якісних тушок і шкурок необхідно планувати окроли в найбільш вигідні строки і вбивати кроликів після закінчення вікової линьки, правильно утримувати і годувати тварин, виконувати правила зняття і первинної обробки шкурок. Терміни забою кролів на шкірку визначають з урахуванням зрілості волосяного покриву. Сезонні линьки (рис. 27) у дорослих тварин бувають навесні і восени. Весняна линька у самців починається в березні квітні і закінчується тільки в серпні, осіння відповідно в кінці серпня-жовтні листопаді. У самок до першого весняного окролу волосяний покрив дуже рідкісний, чахлий, тьмяний, побуревший. Після відсадки кроленят останнього окролу у самок відбувається інтенсивна линька, яка починається з загривка і передньої частини хребта, переходить на лопатки, задню частину хребта, огузок, боки і черево. У зв\’язку з цим найбільш цінні шкурки від дорослих кроликів отримують при забої їх з листопада до березня. При забої в інший час шкурки оцінюються не вище другого сорту. Перша линька у молодняку будь-яких термінів народження відбувається до місячного віку. Вона починається на подгрудке і огузку, переходить на спину, потім на боки і стегна. До 50-денного віку в стадії линяння знаходиться весь кролик.

У молодняка, який народився в кінці зими на початку весни, перша линька закінчується приблизно до 3 – 3,5 міс., друга до 5 міс. (наприкінці літа) і третя до осені, у віці близько 8 міс. Кроленят літніх окролів доцільно вбивати у віці 5 – 6 міс., осінні – з 4-місячного віку. При забої молодняку зимових окролів у віці близько 4 міс. основна маса шкурок буде другого сорту. Забій молодняку травневого і червневого термінів народження в листопаді, липневого і серпневого в середині грудня, вересневого в середині січня наступного року дає можливість отримувати основну масу шкурок першого сорту. Вибірковий відбір молодняку для забою. У зв\’язку з тим, що час линьки сильно коливається, готовність молодняку для забою визначають вибірково. Для цього його протягом 10 – 15 днів регулярно (через 1 – 2 дні) оглядають, щоб встановити закінчення линьки. Про час линьки (стан зрілості волосяного покриву) судять по спині, боках і огузку. Якщо на спині линька закінчилася, а на боках триває, значить, вона йде до кінця, якщо ж картина зворотна, то необхідно планувати окроли в найбільш вигідні строки і вбивати кроликів після закінчення вікової линьки, правильно утримувати і годувати тварин, виконувати правила зняття і первинної обробки шкурок. Линька тільки починається. Про продовження або завершення линьки у пігментованих (кольорових) кроликів судять за кольором шкіри і підростаючому волосу, а у білих за підростаючому і по міцності старого волосся. У кольорових кролів у період линьки шкіра на цих місцях темна, а при її завершенні біла. У білих кроликів під час линьки старі волосся легко висмикується, а при роздуванні видно підріст нових волосся. Для визначення ступеня пігментації шкірної тканини волосяний покрив роздувають (після глибокого вдиху повітря видихають проти напрямку росту волосся кролика. При цьому кінчики волосся розходяться в сторони і у їх підстави утворюється розетка). Якщо є синява на спині, то до закінчення линьки має пройти 30 – 40 днів. Якщо на спині немає синяви, а боки і огузок темні, то вбивати тварин можна через 10 – 15 днів, при темній шкірі на огузку через 5 – 10 днів, а при чистому огузку негайно. Щоб линька у кролика проходила швидше, шкурки були великими, а тушки жирними, рекомендується відгодівля кролів. Його починають за місяць до забою. Часто на шкірках кроликів зустрічається такий дефект, як закуси. Щоб не утворилися нові закуси і зарості старі, тварин розсаджують по одному. Свіжі закуси заростають через 3-4 тижні. Годівля і напування кроликів припиняють за 12 – 18 год до забою. На живій тварині волосяний покрив розчісують і очищають. Не можна вбивати кроликів з сирим волосяним покривом.