• Категорія запису:Без категорії

Годувати нутрій слід з урахуванням періоду року, їх віку (дорослі, молодняк), призначення (на плем\’я, на забій), індивідуальних особливостей (характер звіра, апетит), фізіологічного стану (злучка, вагітність, лактація) та умов утримання. Раціони складають так, щоб корми були недорогими, але повноцінними. Норми годівлі нутрій наведено в табл. 38. См. далі.
При дотриманні норм годівлі тварини правильно ростуть і розвиваються.

Поживність кормів оцінюється в обмінній енергії, тобто енергії поживних речовин, що всмоктуються у шлунково-кишковому тракті і засвоєні організмом тварини. Вміст обмінної енергії в літніх і зимових раціонах для нутрій істотно змінюється в залежності від співвідношення основних груп кормів (табл. 39). Раціони, що складаються на 50-100 % з трави або сіна, а також гілок, не придатні для годівлі нутрій, тому що в них міститься обмінної енергії в 1,5 – 2 рази менше, ніж в оптимальних концентратно-соковитих раціонах. Із збільшенням кількості зеленого або грубого корму (і рівня сирої клітковини) в раціоні знижується концентрація обмінної енергії, так як збільшуються втрати енергії з калом і сечею. Крім того, при цьому у нутрій підвищується інтенсивність газообміну за рахунок непродуктивних витрат термічної енергії на засвоєння грубих кормів. Годування нутрії в залежності від періоду року, норми годування. - цікаве про тваринТому в нормах годівлі енергетична поживність раціонів для нутрій відповідає оптимальної їх структурі.
Оптимальне співвідношення переваримых поживних речовин у зимових і літніх раціонах для нутрій наводиться в табл. 40.
При вмісті в раціоні 13-15 % перетравного протеїну від сухої речовини норма валового сирого протеїну для нутрій буде дорівнювати в різні періоди відповідно 16-19 %, оскільки середній коефіцієнт перетравності його дорівнює 80-82%. Нутріям під час вагітності, лактації та молодняку до 4-5-місячного віку необхідно давати більше протеїну, в тому числі 10-20% повноцінного білка тваринного походження. Обмінна енергія губиться в кілокалоріях.
В табл. 41 наведено дані про співвідношення в раціонах необхідних кормів. Годування нутрії в залежності від періоду року, норми годування. - цікаве про тварин
Дані про поживність і перетравності кормів наведено в додатках 12, 13 і 14. При складанні добових раціонів розрахунок кормів ведуть в грамах на 100 ккал обмінної енергії, тобто на 100-калорійну порцію. Щоб встановити потреба кормів на голову, необхідно кількість кормів, що міститься в 100 калорійною порції, помножити на кількість порцій, необхідних по нормі (таб.т. 42).

Годування нутрії в залежності від періоду року, норми годування. - цікаве про тваринНаприклад, дорослому звіру (нутрії) холостому у віці 4 років (48 міс.) живою масою 7 кг покладається 8 порцій кормів 100 %-ної калорійності (800/100/8). Якщо добову потребу в кормах розраховуємо, наприклад, у грудні, то за табл. 42 визначаємо кількість корму кожного виду, множимо на 8 і отримуємо:
буряк кормовий 40 г X 8 = 320 г,
ячмінь 18 X 8 = 144 м,
кормові дріжджі -2×8=16 г,
обрат 2×8=16 г,
кухонна сіль 0,2 X 8 = 1,6 м,
трав\’яне борошно 4 X 8 = 32 м,
вода 15 X 8 = 120 м, а всього 513,6 г (з водою 633,6 р).
При дотриманні рекомендованої структури раціонів (по основним поживним речовинам) звірам можна не давати деревних гілок і трав\’яного борошна.
Початок теми: Зелені корми, склад комбікорму для нутрії
Далі: Розведення нутрії в домашніх умовах, годування нутрії.