Какаду молуккську


Птиці » Какаду молуккську

Какаду молуккскийЦарство: Тварини (Animalia).
Тип: Хордові (Chordata).
Клас: Птахи (Aves).
Загін: Попугаеобразные (Psittaciformes).
Сімейство: Какаду (Cacatuidae).
Вид: Какаду (Cacatua).
Вид: Какаду молуккську (Cacatua moluccensis).

Ареал проживання

Вид поширений на Молуккських островах, що знаходяться в Індонезії, від яких він і отримав свою назву. Ліси, кокосові плантації, мангрові зарості, вирубки, прикордонні території - все може стати підходящим місцем для життя для молуккского папугу. В горах птах гніздиться на висоті до 1000 м над рівнем моря.

Зовнішні ознаки

Молуккську какаду - досить великий папуга. Довжина його тіла коливається в межах 50-55 см, а маса досягає 800-900 р. Його м'яке густе білувато-кремового оперення на голові, шиї і грудей має ніжно-рожевий відтінок, що робить птицю особливо чарівною. Колір оперення під крилами оранжево-жовтий, а під хвостом - оранжево-рожевий. Ось такий елегантний і вишуканий пір'яний вбрання носять птахи! На голові красується ніжно-рожевий гребінець, колір якого нагадує лососеве м'ясо. Ймовірно, тому і виник англійський варіант назви папугу salmon-crested cockatoo (в перекладі «лососегребенчатый какаду»). Кожне око молуккского папугу оточує кільце голої шкіри білого кольору з синюватим відливом. Відмінності між статями проявляються не тільки в розмірах (самець більший), але і в кольорі райдужної оболонки. У самки вона коричнева, а у самця - чорна. Але ця ознака стає помітним лише на четвертому році життя папуг.

Спосіб життя


Какаду молуккский

Птахи намагаються триматися або парами або невеликими зграйками до 20 особин. Молуккську папуга живиться різними насінням, зеленими кокосовими горіхами і багатьма іншими плодами. Міцний потужний дзьоб чудово пристосований для розколювання навіть дуже твердої шкірки, а чіпкі лапки і гострі кігтики дозволяють робити самі складні маніпуляції з їжею. Він легко може тримати горіх або будь-який інший плід одного з своїх кінцівок, спритно орудуючи при цьому дзьобом. Здатний збирати комах з поверхні землі.

Пара зазвичай влаштовує гніздо в порожнині старого засохлого дерева, старанно вистилаючи її деревної потертю і сухими гілочками. Самка відкладає два яйця з інтервалом приблизно 48 годин, тому через місяць після початку яйцекладки пташенята вилуплюються не одночасно. Їм необхідно пробути в батьківському гнізді не менше трьох місяців, перш ніж вони досить зміцніють і почнуть вести самостійне життя. Однак навіть після того, як молоді папуги стають на крило, батьки ще близько місяця підгодовують їх і намагаються бути неподалік, щоб захистити від різного роду небезпек. Молуккську папуга - один із довгожителів у світі птахів, термін його життя може досягати 40-80 років.

Цікавий факт

В даний час існують документи, що забороняють вивозити папуг цього виду за межі Індонезії. Проте птахи досить успішно розмножуються в неволі і є одними з найбільш улюблених домашніх вихованців у багатьох країнах світу. Цікаво, що при утриманні в клітці какаду особливо сильно потребують турботи і спеціальних розвиваючих іграшках, які допомагають їм легше адаптуватися до навколишнього світу. Якщо їм не приділяють достатньо уваги, вони починають втрачати пір'я, часто хворіють і навіть може померти.

Молуккську папуга відрізняється одним з найбільш гучних голосів серед папуг. Він чудово наслідує голосам птахів інших видів, але в той же час здатний відтворювати не більше 10-15 слів людської мови.

У Червоній книзі

Чисельність світової популяції молуккского папугу оцінюється приблизно в 10 тис. особин. У Міжнародну Червону книгу його включили ще в 1960 р. В першу чергу на різке падіння чисельності вплинув незаконний вилов птахів з метою комерційного продажу. Щороку близько 6 тис. птахів вивозилося з Індонезії. Навіть сьогодні, коли вид перебуває під охороною закону, частина птахів все ж таки стає здобиччю тих, хто прагне заробити на продажу дивини. Повсюдне забруднення навколишнього середовища теж вплинуло на зниження чисельності молуккского папугу. На поточний момент вид знаходиться під охра ної в Національному парку «Манусела».


Додати коментар
Ім'я:*
E-Mail:
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *