Горила | Фото і опис


Ссавці » східна гірська Горила

Горилла восточная горнаяКлас: Ссавці (Mammalia).
Загін: Примати (Primates).
Сімейство: Гомініди (Hominidae).
Вид: Горил (Gorilla beringei).
Вид: Горила східна (Gorilla beringei).
Підвид: східна гірська Горила (Gorilla beringei beringei).

Де мешкає

Східна гірська горила живе на схилах вулканічних гір на територіях Уганди, Руанди і Конго. Тварини воліють селитися в лісах з густою трав'янистою підстилкою. Тут існують дві невеликі, ізольовані один від одного субпопуляції. Одна з них знаходиться на території національного парку «Бвінді».

Як дізнатися

Зовнішній вигляд східної гірської горили вражає. Високий зріст, кремезна статура, велика, трохи подовжена голова, широкі груди, довгі ноги - деякі характерні для неї зовнішні риси. Самці східної горили набагато крупніше самок: маса чоловічої особини може досягати 220 кг, у той час як самки майже вдвічі легше. Довжина тіла коливається в межах від 130 до 185 див. Чорний колір густий щільної вовни відливає синявою. У дорослих самців на спині є широка, добре помітна срібляста смуга. Шкіра на обличчі, грудях, долонях і ступнях гола.

Спосіб життя і біологія

Східні гірські горили живуть групами, що складаються з домінантного самця, підпорядкованих йому самок і їх потомства. Такі сім'ї можуть бути досить великими, до 35 особин. Самки досягають статевої зрілості до 10, а самці - до 15 років. За кілька років до цього періоду самки, як правило, залишають батьківську сім'ю для того, щоб створити власну. Вони можуть приєднатися до вже сформованої групи або утворити пару з одиноким самцем.

Молоді самці, залишивши батьків, не поспішають обзавестися сім'єю. Близько чотирьох-п'яти років вони проводять наодинці, самостійно пізнаючи життя, і тільки потім докладають зусилля для продовження роду. Вагітність триває близько восьми з половиною місяців. Самка може народити дитинча тільки раз в три-чотири роки. Вона старанно охороняє малюка від будь-якого роду небезпек. Якщо ж вона бачить потенційну загрозу для життя дитинчати, то пускає в хід всі «зброя», починаючи від агресивних криків і знаменитих ударів у груди і закінчуючи застосуванням фізичної сили.

Тварини активні, переважно, вдень, можуть від пра вляться за прожитком рано вранці або у вечірніх сутінках. Вночі сплять прямо на землі, попередньо побудувавши деяку подобу гнізда з рослинності і зручно влаштувавшись в ньому. Молочне вигодовування триває в середньому три з половиною роки, і весь цей час малюк сильно залежимо від матері. Середня тривалість життя виду становить 40-50 років. Це переважно травоїдні примати, які вживають лише невелику кількість їжі тваринного походження. Горили харчуються стиглими плодами, фруктами, насінням, листям, корою, деревиною, грибами і зрідка - безхребетними.

Це цікаво

Латинське видове назва тварини отримали на честь німецького офіцера Фрідріха Роберта фон Беринге. Саме він першим виявив цих приматів у горах Вірунга. Другий підвид - східна рівнинна горила - знаходиться в меншій небезпеці, хоча також занесений в Червону книгу. Його охоронна категорія - EN, ачисленностьсоставляет близько 5 тис. особин.

Чому занесений в Червону книгу

За останні 20 років (для східної гірської горили це складає одне покоління) чисельність підвиду сильно впала. Сьогодні у природі залишилося всього близько 700 представників підвиду, і вчені вважають, що негативна тенденція збережеться надалі. Якщо вести відлік з 1970 р., то три покоління горил змінять один одного до 2030 р. За попередніми прогнозами, за вказаний період популяція підвиду скоротиться на 50 %. Незважаючи на те, що причини таких негативних подій цілком зрозумілі і достатньо добре вивчені, ситуацію нелегко змінити. Регіон, в якому проживають горили, - територія політичної нестабільності. Чисельність місцевого населення з кожним роком стрімко зростає, але прийняті закони дотримуються далеко не завжди. В наш час полювання на східних гірських горил стала більш поширеною, ніж у часи етнічних війн. Нерідко гірські горили заражаються від людей, домашніх і інших диких тварин важкими інфекційними захворюваннями. На цій території відбуваються активний випасання худоби, а також незаконна вирубка лісу. Тим не менш дослідники намагаються вести спостереження, докладаючи максимальних зусиль для порятунку рідкісного і зникаючого підвиди.

Фото горили


Горилла

Горилла

Горилла

Горилла

Горилла

Горилла

Горилла

Горилла

Горилла

Горилла


Додати коментар
Ім'я:*
E-Mail:
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *