Лемури (Lemurs)

Рекламний блок

Лемур Сифака шелковистая (Sifaka, Propithecus candidus)

На Мадагаскарі живуть дуже цікаві істоти – лемури, викликають жвавий інтерес незвичайною зовнішністю і звичками. Належать вони до инфраотряду лемурообразных (Lemuriformes) підряд мокроносых приматів. Ці примати з'явилися на острові близько 65 млн. років тому, припливши на дрейфуючих рослинах з Африканського континенту.

В ті часи відстань між Африкою і Мадагаскаром було набагато менше, а океанські течії сприяли подібних подорожей. На Мадагаскарі лемури еволюціонували і добре пристосувалися до сезонного клімату острова.

Вымерший вид лемуров Archaeoindris fontoynonti

Вимерлий вид лемурів Archaeoindris fontoynonti, художня реконструкція. Автор зображення: Smokeybjb.

Коли 2000 років тому люди вперше з'явилися на Мадагаскарі, там мешкало безліч видів лемурів, найбільші з яких були розміром з самця горили і важили до 200 кг (вимерлі Archaeoindris fontoynonti). Почавши освоювати острів, люди спалили значну частину рослинності і витіснили лемурів з 90% території, раніше їм належала. Зараз відомо близько сотні видів лемурів, об'єднаних у п'ять сімейств:

руконожковые (Daubentoniidae)

лемуровые (Lemuridae)

карликові лемури (Cheirogaleidae)

индриевые (Indriidae)

лепилемуровые (Lepilemuridae)

Своїм ім'ям ці примати зобов'язані Карлу Ліннею, який був добре знайомий з давньогрецькими легендами про нічних духів лемурах і з творами Вергілія і Овідія про привидів, изгонявшихся під час церемонії лемурії. Живуть на Мадагаскарі примати, безшумно пересуваються під покровом ночі, з величезними, відбивають світло очима і примарними криками, нагадали Ліннею про давніх привидів. Місцеве населення побоювалося лемурів і вважало їх душами предків.

Досі не вщухають суперечки з приводу сімейства руконожковых з єдиним вхідним у нього видом ай-ай. Цих приматів довгий час вважали гризунами з продовжується протягом усього життя росту верхніх різців, якими вони гризуть деревину і тверді насіння. Ці лемури чудові ще дуже тонкими і рухомими середніми пальцями рук, якими вони отримують їжу з самих маленьких отворів, а також великими, як у кажана, вухами, які допомагають їм виявляти порожнечі всередині дерев. Тим не менш генетичні тести довели належність руконожек до приматів.

Мышиный лемур (Microcebus berthae)

Мишачий лемур (Microcebus berthae) - найменший вид лемурів. Автор фото: Ornithorhynchu.

Лемури значно відрізняються морфологією та розмірами. Найменший з приматів, мишачий лемур (Microcebus berthae) важить лише 24-38 г, а довжина його тіла – близько 92 мм. Найбільший лемур индри (Indri indri) виростає до 90 см і важить 9,5 кг. Всі 17 вимерлих видів лемурів були значно крупніше і вели денний спосіб життя.

Лемур индри (Indri indri)

Лемур индри (Indri indri) - самий великий вид лемурів. Автор фото: реасе-оп-еаrth.огд.

У всіх лемурів на друге пальцях задніх лап є подовжені кігті, службовці для розчісування вовни. На всіх інших пальцях – стислі з боків подовжені нігті. Майже у всіх лемуровых статевий диморфізм виражений слабо. Тим не менш, у деяких видів самки більші, є статеві відмінності в розмірах іклів, а в окремих видів, наприклад, у краснобрюхих лемурів, і в забарвленням шерсті.

Лемур индри (Indri indri)

Лемур индри (Indri indri) на дереві. Автор фото: Frank.Vassen.

У більшості лемурів дуже довгий хвіст, яким вони, всупереч поширеній думці, не чіпляються за дерева. Лише у индри хвіст короткий – 5-6 див. У багатьох видів задні ноги довші за передні, що дозволяє їм чудово стрибати. Особливо чудові стрибки индри, які здатні буквально катапультуватися з землі на дерево на висоту до 10 метрів. Подібні здібності дані лемурам не стільки для пересування, скільки для порятунку від хижаків. Побачивши ворога, тварини попереджають родичів про небезпеку гучними різкими звуками. Засобом порятунку служить і захисне забарвлення, і здатність завмирати без руху в гілках дерев, зливаючись з фоном. Саме цією здатністю лемури зобов'язані своїй репутації «примар лісу».

Лемур индри (Indri indri)

Лемур индри (Indri indri) майже в повний зріст. Автор фото: BobLewis.

У лемурів відношення ваги їх мозку до ваги тіла менше, ніж у людиноподібних мавп, а їхні контакти між собою більше значення мають запахи і звуки, ніж візуальне спілкування. У лемурів, в порівнянні з іншими приматами, уповільнений обмін речовин, вони здатні знижувати свій метаболізм на 20% у сухий сезон, коли мало води і їжі. Багато видів, накопичивши жир, впадають в сплячку, це вміння відрізняє лемурів від інших приматів. Тривалість сплячки різна: від декількох днів до 6-8 місяців у році. Цікаво, що під час сплячки температура тіла у лемурів коливається в залежності від навколишньої температури, а не залишається стабільно низькою, як у інших, що впадають в сплячку ссавців. Лемури, активні цілий рік, економлять тепло, щільно збиваючись у групи в гніздах, а в ясну погоду люблять погрітися на сонечку.

Золотистый лемур (Hapalemur aureus)

Золотистий лемур (Hapalemur aureus), дивовижне тварина - абсолютно несприйнятливий до отрути ціаністого калію. Автор фото: xhunter83.

Всі лемури живуть на деревах, але можуть пересуватися по землі і навіть плавати. Дрібні види зазвичай ведуть нічний, а великі – денний спосіб життя. Лемури живуть, як правило, групами, в яких домінують самки, але більшість нічних видів полюють поодинці. Харчуються листям, фруктами, насінням і нектаром квітів, а при нестачі їжі стають практично всеїдними, ловлять комах і дрібних хребетних, їдять яйця птахів. Цікаво, що золотистий лемур (Hapalemur aureus) живиться гігантським бамбуком (Cathariostachys madagascariensis), який містить велику кількість ціаніду. Досі незрозуміло, як цей лемур може без шкоди для здоров'я отримувати щодня дозу отрути в 12 разів вище смертельною для більшості ссавців.

Золотистый лемур (Hapalemur aureus)

Золотистий лемур (Hapalemur aureus) має також одним із самих довгих хвостів. Автор фото: markren.

Велике значення в житті лемурів мають запахи, які передають їм важливу інформацію про родичів, тому вони старанно мітять територію. Дуже важливо для них тактильне спілкування, дотиками вони висловлюють турботу або покірність. Деякі види витрачають до 11% свого часу на догляд за шерстю один одного.

За рідкісним винятком, лемури розмножуються сезонно, причому цей період дуже короткий у зв'язку з нетривалістю сприятливих погодних умов. Період вагітності варіює у різних видів від 9 до 18-24 тижнів.

Кумедний відеокліп про життя лемурів

Зверніть увагу, як цікаво лемури можуть пересуватися. :-)

Більшість видів лемурів перебувають під загрозою знищення через скорочення площі лісів.

Умный заяц

Ольга Гукова,
спеціально для Tvaryny.pp.ua: «Примати».
На першому фото: Propithecus candidus - Sifaka (Сифака шовковиста), автор фото: Charles Kelder

Це цікаво
Рекламний блок

Додати коментар
Ім'я:*
E-Mail:
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *