• Категорія запису:Без категорії

Молюски » Устриця
УстрицаУстриці відомі людині вже не одне десятиліття, про що свідчать численні знахідки їх раковин у “кухонних купах”, залишених людьми, що жили в кам\’яному столітті на берегах Чорного і Балтійського морів. Згадка про промисел устриць є ще у Плінія (за 150 років до н. е..).

Налічується близько 50 видів устриць. Майже всі вони тешюводны, лише окремі види проникають на північ до 66° північної широти. Живуть вони як поодинці, так і колоніями, зазвичай на твердих грунтах — каменях, скелях або на змішаних піщано-кам\’янистих ґрунтах на глибині від 1 до 50-70 м. Прийнято розрізняти берегові поселення і устричні банки. Поселення іноді можуть простягатися на 300-400 м від берега, як, наприклад, в Японському морі. Устричні банки іноді знаходяться і на більшому віддаленні від берега. На поселеннях і банках устриці іноді живуть дуже щільно, тоді їх раковини часто стоять вертикально, черевний краєм вгору; часом вони зростаються разом по кілька штук. Під час сильних відливів колонії черепашок іноді оголюються, тому багато видів мають здатність переживати тривалий осушення. Так, віргінська устриця (Crassostrea virginica) витримує без води до 10 тижнів, не втрачаючи життєздатності.

Устриці належать до числа двостулкових молюсків, у яких стулки різної величини. Вони приростають до субстрату лівої, нижній опуклої стулкою. Права або верхня стулка плоска, вона закриває нижню наче кришка. На жаль, в наші дні устриці зустрічаються в дикій природі все рідше.

Через смачного м\’яса устриці вже багато сотень років з\’являються на столі у людей. Один з основних промислових видів — їстівна устриця (Ostrea edulis), звичайна біля берегів Європи, в тому числі в Середземному і Чорному морях. Цей вид підрозділяється на безліч місцевих рас: адриатичес-кую устрицю (О. adriatica), скельну (О. sublamel-losa), чорноморську (О. taurica), біля Атлантичного узбережжя Франції промишляють також португальську устрицю (Crassostrea angulata). Біля берегів Японії зустрічається кілька видів, з яких промишляють і розводять гігантську устрицю (Crassostrea gigas), японську (С. nip-ропа), пластинчасту устрицю (С. denselamettosa). У результаті багатовікового безконтрольного промислу запаси устриць у багатьох місцях виявилися підірваними, і вже в середині XIX століття постало питання про необхідність регулювати збір черепашок і про штучному розведенні. Проте в Японії культура устриць виникла значно раніше — ще в XVII столітті.

Перший етап розведення устриць — збір молоді (спата) на колектори, що виставляються на устричних банках у період розмноження цих тварин. Ці колектори залишають на місці протягом декількох місяців, а потім злегка підрослу молодь переносять у затягнуті сіткою рами, які стоять на стовпчиках на висоті 25-30 см над рівнем дна. У добре організованих устричних господарствах парки для розведення черепашок захищаються від хвиль цементованих валом і розділені на ряди басейнів. У таких парках устриць вирощують протягом 2 років до розміру 5 см, після чого їх переводять у вирощувальні басейни, де їх підгодовують розведеною сіллю і водоростями хлорели, за рахунок чого продовжується подальше зростання устриць.

Молюски