• Категорія запису:Без категорії

Місця проживання » Тварини морів Японії і Китаю

Японське море

Японське море розташоване в помірному кліматі: взимку його води подекуди сковує лід, але влітку вони добре прогріваються. Тут мешкає чимало цінних промислових видів, і море дає японцям, великим шанувальникам морепродуктів, багатий вибір делікатесів.

Делікатес і отрута

Фірмове блюдо японської кухні фугу готують з риб-собак, що мешкають на мілководді. Ці отруйні риби, і неправильно приготоване фугу викликає смертельне отруєння. Але любов японців до цього небезпечного делікатесу так велика, що вони готові ризикувати. Отрута потрібен рибам-собакам для захисту. Хижак, проглотивший рибу-собаку, тут же помирає, але і видобутку вже не врятуватися. Щоб запобігти катастрофі, риби-собаки попереджають про небезпеку. Як і всі риби сімейства іглобрюх, вони можуть роздуватися в кулю, швидко ковтаючи воду. При цьому стає сторчма голки, до того притиснуті до тіла. Навіть самому необачному мисливцеві стає ясно, що це страховище потрібно обійти стороною.

Чудеса японської кухні

З дна моря, на глибині від 2 до 50 м, японці збирають далекосхідні голотурії (морські огірки або трепанги). Ці голкошкірі схожі на порожнисті огірки, з вінком щупалець навколо ротового отвору – їх голотурія розпускає, щоб фільтрувати з води планктон. М\’ясо голотурій м\’яке, нежирне і дуже корисне. Японці їдять сирим, солоним і сушеним. У Японському морі добувають молодих крабів-павуків , утворюють великі скупчення на мілководді. Краби-павуки схожі на камчатських крабів, але є справжніми крабами, найбільшими з усіх ракоподібних – розмах ніг понад 3 м. Дорослі краби-павуки тримаються поодинці на великих глибинах, живуть до 50 років.

Японці перетворюють в делікатесне блюдо і таких дивних створінь, як гігантські восьминоги . Зустрічі з цими велетнями породили легенди про морських чудовиськ, які ламають кораблі. Гігантські восьминоги ховаються в недоступних місцях, наприклад, в ущелинах, що йдуть під воду крутих скелястих берегів.

Китайські моря

В теплих Жовтому і Східно-Китайському морях біля берегів видобуваються двостулкові молюски: делікатесні гігантські мідії і перлової Мартенса , в чиїх раковинах утворюється прекрасний перли. У пелагіалі шельфу Жовтого моря тоннами виловлюють стайних тихоокеанських кальмарів . Їх запас не вичерпується – кальмари живуть всього рік, дуже плідні і швидко ростуть. Біля берегів, опускаючи на дно снасті з гачками і наживкою, добувають щукорылых вугрів. Ці вугри з довгою щучої пащею, подібно щукам, полюють на дрібну рибу із засідки. Вугор миринх – теж засадний мисливець, він цілком заривається в пісок, виставляючи назовні тільки зубату пащу.

Чи не найпопулярніша риба в Азії – ханос. Ніжне біле м\’ясо дало їй друга назва – молочна риба. Ханосы плідні і швидко ростуть, откармливаясь фітопланктоном. Їх ловлять у морі біля берегів Тайваню, а також розводять в штучних ставках з морською водою.

Місця проживання