Ягуарунди (Puma yaguarondi)


Ягуарунди (Puma yaguarondi)

Ягуарунди іноді називають пумою або малим ягуаром (звідси назва ягуарунді). Дійсно, хижа лісова кішка є близькою родичкою пуми, хоча зовні більше схожа на представницю сімейства виверровых або куниць, а не котячих, до якого належить.

Сильне, гнучке і витягнуте тіло ягуарунди з тонким довгим хвостом і короткими лапками схоже на тіло ласки. У тварини кругла голова з маленькими круглими вухами і короткою мордою. У довжину доросла особина досягає 55-77 сантиметрів. Практично такого ж розміру хвіст ягуарунди – від 33 до 60 сантиметрів. В холці висота тварини становить 25-35 сантиметрів. Вага ягуарунди коливається в межах 4,5-9 кілограм.

Семейство ягуарунди

Розмальовка у ягуарунди буває двох кольорів. Яскраво-рудий або буре забарвлення з домішками сірих, рудуватих і темних тонів довгий час ставив вчених перед вибором – зараховувати тварин до різних видів або все-таки до одного. Навіть називали тварин по-різному: ейра і ягуарунди. Однак, спостереження зоологів показали, що незважаючи на колірні відмінності тварини спаровуються одного з одним, а новонароджені кошенята в подібних «змішаних шлюбах» бувають обох кольорів. Маленькі ягуарунди мають відмінний від дорослих тварин мелкокрапчатый забарвлення. Дорослі особини плям на тілі не мають. Виняток становлять невеликі плями на грудях і з боків носа.

Ягуарунди (Puma yaguarondi)

Дикі кішки досить різноманітні у виборі місця свого проживання. Ягуарунди зустрічаються як у саванах і на 3000-метровій висоті над рівнем моря, так і у вологих тропіках або заростях чапарали. Гнучке тіло з легкістю дозволяє протискуватися через колючі чагарники і густу траву. Єдине, на що звертають увагу ці тварини – обов'язкова близькість житла до джерела води. Причому, неважливо, чи буде це річка, струмок або озеро. На невисокі дерева ягуарунди забирається лише в разі небезпеки, зате добре плаває.

Ягуарунди (Puma yaguarondi)

Ягуарунди досить потайливі і одиночні тварини. Більшу частину свого життя вони проводять у гордій самоті, роблячи виняток лише на час шлюбних періодів, які бувають двічі в році. Під час шлюбних ігор ягуарунди ведуть себе дуже активно, голосно кричучи і вступаючи в сутички із суперниками. Вагітність самок триває від 63 до 70 днів, закінчуючись народженням 2-4 кошенят. Пік народжуваності ягуарунди припадає на березень і серпень місяці. Хижак полює за різними дрібними тваринами, в тому числі і за домашньою птицею. Активні ягуарунди в різний час доби, але на відміну від інших представників сімейства котячих, найактивнішу час – 11 годин ранку.

Ягуарунди (Puma yaguarondi)

Ягуарунди не відносяться до охоронюваним видами, так як досить широко розповсюджені у Північній Аргентині і на півдні США. Чисельність та особливості екології цих тварин невідомі, але помічено, що на півдні США представники ягуарунди зустрічаються все рідше.

Умный заяц

Циганок Ольга,
спеціально для Tvaryny.pp.ua

Це цікаво

Додати коментар
Ім'я:*
E-Mail:
Коментар:
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлера
Введіть код: *