• Категорія запису:Без категорії

Багато власники хочуть, щоб їх кішка отримувала харчування, максимально наближене до природного. А оскільки це м\’ясоїдний хижак, то його організм максимально пристосований для переварювання сирого м\’яса. Але всяке м\’ясо корисно вашому вихованцеві?
Автор:
Олена Герасимова

Фелинолог, заводчик балійських кішок, власник розплідника балинезов “Dizigner” компанії Dizigner

При годуванні м\’ясом треба розуміти, що в ньому і в субпродуктах дуже мало кальцію, а баланс кальцій/фосфор для здорової тварини повинен бути 1:1. Виправити ситуацію можна, додаючи в їжу кішки мінеральну добавку з кальцієм або використовуючи в раціоні цілі тушки курчат, курячі шиї, голови і тушки кроликів.

Вибираємо м\’ясо

Якщо ви думаєте, що зможете заощадити, купуючи для улюбленця дешеві м\’ясопродукти типу обрізі, свинячого серця, курячих лап і голів, згадайте про вартість ветеринарного обслуговування! Адже саме на це вам доведеться тартить кошти, після такого то харчування.

Краще купувати м\’ясо шматком, а не обрізь, яка є поверхневим шаром з шматків м\’яса, підсохлим, покритим бактеріями і не відомо, яловичина в купі обрізків, свинина або баранина. Можливо, навіть усе впереміш. Кішка відчуває почався процес розкладання і може відмовитися від такої їжі. А ось пашина по живильній цінності не поступається вирізці, а коштує в 2-3 рази дешевше і якраз на цьому цілком можна заощадити.

Яловичина, конина, птиця, кролятина – найбільш прийнятний для годування кішки м\’ясо. Воно має високу поживну цінність, багате таурином і добре засвоюється, підходить для годування кішок навіть з проблемним здоров\’ям.

Свинину і її субпродукти не можна давати кішкам, у яких проблеми із зайвою вагою, сечостатевої або травною системою, суглобами або печінкою. Крім усього, надлишок жирів погіршує засвоєння білків, кальцію, підвищує потребу у вітамінах. При годуванні сирої свининою існує ризик зараження трихінельозом.

Личинки трихинелла легко переносять тривале охолодження і прогрівання м\’яса. Вбити їх може тільки варіння протягом не менше двох з половиною годин при товщині шматків м\’яса не більше 8 див.

Сире м\’ясо треба обов\’язково переморожувати 7-10 днів при температурі 18-20 °С. Бактерії і більшість яйцеглистов при цій температурі гинуть, але тільки не трихінел, якими буває заражена свинина.

Субпродукти

З усіх субпродуктів краще всього для годування кішок серце і печінку. Печінка в сирому вигляді часто викликає діарею, тому її додають у корм небагато. Так само цей продукт багатий вітаміном А, при надлишку якого виникає А-гіпервітаміноз.

Якщо годувати кішку тільки субпродуктами, кашами і овочами, в її організмі виникне нестача незамінних амінокислот лізину, метіоніну і триптофану. Тому для збалансованого харчування достатньо, щоб серце і печінка становили приблизно 1/5 котячого раціону.

Таурин

Таурин – абсолютно необхідна для кішок амінокислота, яка не може бути синтезована ними самостійно. Однак при її тривалому недоліку кішка може втратити зір, можливі порушення в роботі серцево-судинної системи, ослаблення репродуктивних функцій організму, загальне погіршення самопочуття.

В овочах і крупах таурину немає. Дуже мало його в молоці, кисло-молочних продуктах та яйцях. Найбільше таурину міститься в морепродуктах, цілих тушок курчат, темному курячому і індичому м\’ясі.

Якщо ви годуєте кішку вареним м\’ясом, то треба знати, що під час варіння таурин з м\’яса вимивається. Тому краще тушкувати м\’ясо у власному соку або варити в дуже невеликій кількості води, а потім використовувати цей бульйон для приготування їжі.

Вуглеводи

Звичайно, ми не будемо годувати кішку тільки м\’ясом. Їй потрібно отримувати і невелика кількість вуглеводів, до перетравлювання яких вона пристосувалася за довгий час співіснування з людиною. Вуглеводи у вигляді крохмалю містяться в рисі та інших крупах. Щоб крохмаль добре засвоювався, крупу перед приготуванням рекомендується замочувати і ретельно проварювати. Якщо частка круп у раціоні кішки занадто висока, то засвоєння крохмалю погіршиться, і він буде викликати бродіння в кишечнику.

Овочі

Овочі не є основним джерелом харчування кішки. Зазвичай їх додають в м\’ясо добре провареному і подрібненому вигляді для поліпшення перистальтики кишечника і забезпечення деякими вітамінами: А, С і іншими.

Скільки вішати в грамах?

Щоб з\’ясувати, скільки їжі давати вихованцеві щодня, його треба зважити. Молодим кішок і кошенят треба з\’їдати близько 10% від їх ваги в день при годуванні натуральними продуктами. Дорослим кішкам – 5%. Це означає, що доросла тварина з вагою 3 кг має отримати близько 150 грам їжі в день, а молоде з тим же вагою в 2 рази більше. Частка м\’яса і субпродуктів в раціоні при цьому повинна складати близько 70%, круп близько 10%, а овочів близько 20%.

Чому небезпечно поєднувати різні типи годівлі?

Якість і склад шлункового соку залежить від того, чим харчується кішка. Якщо вона їсть м\’ясо, то її шлунковий сік збагачений ферментами і має максимальну кислотність, що сприяє кращому перетравленню саме білкового раціону. Вуглеводна дієта призводить до зменшення кількості шлункового соку, тому не можна різко міняти один раціон на інший, перехід повинен здійснюватися поступово.

У кишечнику на з\’їдену їжу впливають кишковий сік, сік підшлункової залози і жовч. Склад ферментів у підшлунковій залозі залежить від режиму і складу годування, різка зміна може викликати розлад підшлункової залози. Склад кишкового соку так само змінюється в залежності від їжі. Саме тому змішане годування сухим промисловим кормом і натуральною їжею часто призводить до проблем зі здоров\’ям тварини.